Hoe kan je je spaargeld beschermen tegen een rentedaling?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag voor de derde keer op rij de pauzeknop ingedrukt. Economen verwachten een eerste renteverlaging in juni. Zo’n een beleidswijziging zal naar alle waarschijnlijkheid resulteren in lagere spaarvergoedingen. Wat kan je doen om jouw spaargeld te beschermen tegen een rentekrimp?

Waarom is dit belangrijk?

Dankzij het verstrakkende geldbeleid van de ECB hebben nagenoeg alle banken in ons land de spaartarieven een boost gegeven. Ze krijgen immers zelf een vergoeding van 4 procent op de (overtollige) spaardeposito's die ze stallen bij de centrale bank. Voor de zomer van 2022 moesten ze daarop een strafrente van 0,5 procent betalen.

Context: De ECB raakt niet aan de rente.

  • De bestuursleden zijn woensdag samengekomen om het rentebeleid te bespreken. Zoals verwacht, hebben ze beslist om de rentes ongewijzigd te laten. Dat betekent onder meer dat de depositorente blijft steken op 4 procent.
  • Tijdens een toelichting van het rentebesluit hintte ECB-voorzitter Christine Lagarde op een eerste renteknip in de zomer.  “Lagere bedrijfswinsten beginnen de inflatoire impact van stijgende loonkosten te verzachten”, zei
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer