De taliban hebben Afghanistan mede kunnen veroveren omwille van hun financieel succes. Via onder andere drugshandel en de productie van opiumpapaver, is de extreem-islamitische groep financieel sterk.
Volgens rapporten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de NAVO zouden de taliban vorig jaar voor 1,6 miljard dollar aan inkomsten binnengerijfd hebben. Nu hun controle is uitgebreid over heel Afghanistan, kan dat alleen maar groter worden.
“De voornaamste financieringsbronnen van de taliban zijn drugshandel, de productie van opiumpapaver, afpersing, ontvoeringen voor losgeld, exploitatie van delfstoffen en inkomsten uit belastinginning in gebieden die onder controle of invloed van de radicaal-soennitische groep staan”, staat te lezen in het de verslagen.
Heroïne
De taliban konden ook van externe financiële steun profiteren, waaronder schenkingen van rijke personen en een netwerk van niet-gouvernementele liefdadigheidsstichtingen. “Hoewel dit onmogelijk met enige mate van nauwkeurigheid kan worden vastgesteld, variëren de ramingen van de jaarlijkse inkomsten van de taliban van 300 miljoen dollar tot 1,6 miljard dollar”, aldus de Veiligheidsraad.
Het merendeel van alle opium en heroïne in de wereld komt van Afghanistan. Schattingen zijn dat dit aandeel rond de 80 procent ligt. De taliban laten de productie van het goedje over aan derden, maar ze heffen er wel belastingen op. Dat zou volgens de VN vorig jaar 460 miljoen dollar hebben opgebracht.
De inbeslagneming van Afghaanse heroïne in Azerbeidzjan is naar verluidt toegenomen tot 2.240 kg in 2020, tegen 802 kg in 2019. De heroïne in buurlanden van Afghanistan wijst erop dat de productie van de drug in Afghanistan stabiel is gebleven tijdens de Covid-19 pandemie.
Nu de groep het hele land in handen heeft, zal die inkomstenstroom waarschijnlijk alleen maar toenamen.
Lithium en edelstenen
Mijnbouw zou vorig jaar de grootste inkomstenbron zijn geweest van de taliban. Volgens het VN-verslag hebben de talibanleiders toen 464 miljoen dollar gegenereerd uit mijnbouwactiviteiten.
Ze ontginnen metalen zoals ijzer, koper, goud, zink en aluminium, maar er is ook een groot potentieel om lithium te mijnen, dat gebruikt wordt in batterijen.
Buiten metalen is het land ook rijk aan edelstenen. Lapis lazuli of lazuursteen, is bijna uitsluitend afkomstig van Afghanistan, en het graven naar robijnen levert ook veel op.
Veel van die opbrengsten investeren de taliban in reguliere financiële beleggingen, zoals telecom en vastgoed.
De rest van de inkomsten zouden komen van giften, vooral uit de Golfstaten en Pakistan, belastingen en losgeld voor ontvoerde personen. Geschatte waarde daarvan: 240 miljoen dollar.
Tegoeden en geldtransporten
De regering-Biden wil de taliban de toegang tot miljarden dollars aan essentiële buitenlandse financiële middelen ontzeggen. Washington heeft voor miljarden dollars aan tegoeden van de Afghaanse regering bevroren en de geldtransporten naar het land stopgezet toen de taliban Kaboel innamen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft intussen ook aangekondigd de monetaire hulp aan Afghanistan op te schorten wegens de onzekere situatie in het land. Het land kan geen toegang krijgen tot zijn reserves bij het IMF of tot andere middelen van het fonds, vertelde een ambtenaar bij de noodleningverstrekker woensdag aan The Wall Street Journal.
Lees ook:
- Boerkaprijzen in Afghanistan vertienvoudigd sinds de terugkeer van de taliban
- Regering geeft uitleg bij evacuatiemissie Afghanistan; Admiraal Robberecht: “Aan militaire zijde is er geen contact met de taliban”
(jvdh)