Hoe Hongkong de geschiedenis wil censureren en blockchain-technologie de oplossing werd

De overheid van Hongkong pakt tegenwoordig elke week uit met een nieuwe schandalige manier om haar stad verder weg te duwen van de economische vrijhaven die ze ooit was. Ditmaal probeerde de regering het digitale verleden van de protestbeweging in de stad uit te wissen. Vindingrijke betogers zetten daarom blockchain-technologie in om dat te voorkomen.

Waarom dit belangrijk is: Van 2019 tot 2020 werd Hongkong (een speciale administratieve regio van China) in chaos gedompeld door hevige protesten tegen controversiële legale hervormingen. Een nieuwe nationale veiligheidswet en hervormingen van de Hongkongse basiswet zouden de finale nagels in de doodskist betekenen voor burgerlijke vrijheden binnen Hongkong. China verzekerde tijdens de Britse overgave van Hongkong in 1997 onder het voorbehoud van het ‘One country, two systems’-principe nochtans dat het zich niet zou inmengen in het bestuur van de stad. Daar veegde Peking de laatste jaren wel serieus zijn broek aan.

The big picture: Begin mei kondigde Radio Television Hong Kong (RTHK), ofwel de openbare omroep van Hongkong, aan te zullen beginnen met het schrappen van archiefbeelden die meer dan een jaar oud zijn. Dit betekent dat alle beelden en reportages sinds het begin van de protesten verloren zullen gaan.

  • Het is de volgende stap van de Hongkongse overheid om de nieuwsmedia van de stad in een strakke wurggreep te nemen.
  • De geschiedenis van de protesten wordt zo volledig uitgewist, waardoor het historische discours over de gebeurtenissen van 2019 en 2020 volledig naar de hand van de regering kan worden gezet.
  • Eerder al pakte de overheid een kritische krant aan die niet wou meespelen met de nieuwe spelregels. Op 10 augustus deed de politie een inval in het kantoor van Apple Daily.
  • Later werd Apple Daily-oprichter Jimmy Lai gearresteerd en voor het gerecht gebracht. Lai zou mee protesten hebben georganiseerd en in de hand hebben gewerkt.
  • Op 16 april werd Lai veroordeeld tot een celstraf van 14 maanden.

De essentie: aanhangers van de protestbeweging zijn begonnen met het koortsachtig downloaden van oude archiefbeelden. Vervolgens wordt de blockchain-technologie van LikeCoin gebruikt om de data veilig te bewaren.

  • Vooral een incident uit juli 2019 krijgt veel aandacht. Toen viel een groep mannen, gewapend met stokken, betogers aan in het metrostation van Yuen Long.
  • De politie arriveerde opvallend laat om de burgers bij te staan. Volgens vele activisten werkten de aanvallers, die vermoedelijk deel uitmaakten van de Hongkongse onderwereld, samen met de politie.
  • Camerabeelden van dat incident zijn van essentieel belang om de corruptie van de politie en de schuld van de overheid in het onderdrukken van diens eigen bevolking aan te tonen.
  • Om die gevoelige data op te slaan, wordt de blockchain-code achter de cryptomunt LikeCoin gebruikt. Een blockchain is de gedecentraliseerde technologie die de werking van cryptomunten mogelijk maakt.
  • LikeCoin bewaart informatie met alle bijhorende ‘metadata’, ofwel de vingerafdrukken van gegevens. Dat kan informatie zijn zoals de auteur, titel, publicatiedatum en locatie.
  • Elk opgeslagen bestand krijgt een uniek registerprotocol toegewezen, namelijk het ’International Standard Content Number’ (ISCN).
  • Volgens LikeCoin-oprichter Kin Ko is zijn systeem superieur aan het bijhouden van data op harde schijven of op online databases. Op de blockchain zorgt de bescherming, die een unieke identificatie via ISCN vormt, er namelijk voor dat de gegevens nooit aangepast of vervangen kunnen worden.

Ook interessant: Het gebruik van blockchain-technologie om censuur te vermijden is overigens niet nieuw in Azië. In 2018 gebruikten #MeToo-activisten in China de blockchain achter de cryptomunt Ethereum om een open brief van een studente aan de Universiteit van Peking te bewaren. In die brief gaf de studente aan dat ze onder druk werd gezet om te zwichten in een rechtszaak rond seksueel misbruik binnen de universiteit.

(mah)

Lees ook: Hongkong wil handel in cryptomunten verbieden… tenzij u rijk bent

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.