Hoe gaan cryptomunten er binnen 50 jaar uitzien?

Het valt moeilijk te voorspellen wat de toekomst in petto heeft voor de cryptomunten. Sommige analisten verwachten dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de zeepbel barst, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat de grote hausse nog moet komen. Wat mogen we komende decennia verwachten?

Waarom is dit belangrijk?

Cryptomunten zijn aan een stevige opmars bezig. De afgelopen jaren hebben veel beleggers cryptomunten opgenomen in hun beleggingsportefeuille. Ondertussen bieden zelfs enkele (Amerikaanse) banken hun klanten de mogelijkheid aan om te investeren in cryptomunten. De digitale munten worden dan ook van dichtbij opgevolgd door experts, analisten en beleggers.

De cryptomunten hebben het de afgelopen maanden zwaar te verduren gekregen. Tot en met mei zag de toekomst er rooskleurig uit voor tal van cryptomunten. Verschillende munten, waaronder Dogecoin (DOGE) en Ethereum (ETHER), hadden die maand een recordhoogte bereikt. Sindsdien zitten de koersen van nagenoeg alle cryptomunten in dalende lijn. De koers van Bitcoin (BTC) is bijvoorbeeld sinds het hoogtepunt in april gezakt van net geen 64.000 dollar tot 34.000 dollar (op het moment van dit schrijven).

Alternatief voor grensoverschrijdende betalingen

Sommige analisten gaan ervan uit dat dit een tijdelijke dip is en dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de cryptomunten opnieuw records breken. Anderen denken dan weer dat de bodem nog niet is bereikt. CNBC vroeg enkele analisten en experts om hun visie te geven over hoe de cryptomunt er binnen 50 jaar zal uitzien.

Ivory Johnson, oprichter van Delancey Wealth Management, verwacht dat de cryptomunten de traditionele financiële wereld zullen ontwrichten omdat de munten een perfect alternatief zijn voor wie grensoverschrijdende betalingen wenst te doen. “De klanten moeten zich geen zorgen maken over kosten, vertraging of wisselkoersschommelingen”, zei Johnson in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite. “Wat Bitcoin betreft, is 50 jaar een lange tijd en BTC kan ofwel de wereldreservemunt worden ofwel de volgende AOL die veel mensen rijk heeft gemaakt tot het wordt vervangen door een betere technologie.”

Gelijkenissen tussen de dollar en crypto’s

Frederick Kaufman, auteur van The Money Plot: A History of Currency’s Power to Enchant, Control, and Manipulate, verwacht dat de Amerikaanse dollar in de toekomst meer gemeen zal hebben met cryptomunten dan met zilver of goud.

“Er is geen reden om te twijfelen aan de lange levensduur van versleutelde algoritmen als opslagplaats van waarde en ruilmiddel”, aldus de auteur. “Al het geld is een vorm van encryptie. Dat is al zo vanaf het begin, en naarmate ons leven steeds meer convergeert met het digitale universum, zal de drang om te investeren in tokens alleen maar toenemen.”

Ook Dan Egan, vicepresident bij het financiële adviesbedrijf Betterment, denkt niet dat de cryptomunten zullen verdwijnen. “Cryptomunten, zoals BTC, hebben bewezen dat ze nuttig zijn voor geldverkeer en speculatie, en het is onwaarschijnlijk dat ze zullen verdwijnen”, klonk het in een reactie aan CNBC.

Al erkent hij dat de er wel nog enkele uitdagingen om de hoek loeren. “De hamvraag blijft wel vanwaar men de energie zal blijven halen om de cryptomarkt in leven te houden. Voorts mogen we niet vergeten dat verschillende staten een strengere houding aannemen tegenover de cryptomunten.”

Crypto’s en centrale banken

Intussen roepen sommige centrale banken op om de cryptomunten zo snel mogelijk te regulariseren. Zo heeft Francois Villeroy de Galhau, de gouverneur van de Banque de France, vorige week gezegd dat Europa van de regulering van cryptomunten een prioriteit moet maken. Hij vreest voor een “een uitholling van de monetaire soevereiniteit van de centrale banken” als er niets gedaan wordt. Tegelijk zijn veel centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, bezig aan de ontwikkeling van een eigen digitale munt.

Volgens Dragan Boscovic, oprichter van een onderzoekslab voor blockchain aan de Universiteit van Arizona State, zijn de cryptomunten een lang leven beschoren omdat de centrale banken onderzoeken in welke mate ze de munten kunnen regulariseren. “Zij erkennen dat digitale valuta’s in de digitale economie thuishoren en als zodanig op weg zijn om in de komende 10 jaar gemeengoed te worden”, zei hij.

Lees ook:

(jvdh)

Meer