Hoe Finland wereldwijd talent naar haar arbeidsmarkt wil lokken

Een Erasmus voor professionals, zo kan het ’90 day Finn’-programma in hoofdstad Helsinki worden samengevat. Finland laat vanaf deze maand buitenlanders 90 dagen lang ter plaatse van het werkleven proeven, in de hoop getalenteerde technische profielen aan te trekken.

Aan kotfeestjes met drankspelletjes hoeven de 15 deelnemers van het ’90 day Finn’-programma zich niet te verwachten. Wél onder meer inbegrepen in het pakket van organisator Helsinki Business Hub: vervoer vanaf de luchthaven, onderdompeling in de plaatselijke cultuur door bijvoorbeeld een saunabezoek, faciliteiten voor een thuiswerkbureau, voorgesteld worden aan lokale bedrijfsnetwerken en alle nodige documentatie voor een verblijf van 90 dagen.

Verder worden speciale arrangementen aangeboden voor huisvesting, naast eventuele kinderopvang of onderwijs voor de meereizende kroost. Uitgaven zoals vliegtickets en accommodatie zitten niet in het pakket inbegrepen. Als de proefperiode van 90 dagen werken in Finland bevalt, wordt wel hulp aangeboden bij het aanvragen van een permanente verblijfsvergunning.

Talentkloof

5.330 mensen wereldwijd schreven zich tussen november en december in voor dit programma. In totaal was er slechts plek voor 15 geselecteerden, die eind december te horen kregen of ze bij de uitverkorenen waren. Deze maand beginnen de eerste buitenlandse werknemers met het programma. Het doel van de Finnen is om Helsinki professioneel op de wereldkaart te zetten, zodat ook buitenlanders de weg vinden naar hun arbeidsmarkt.

Finland kampt namelijk met een zogenaamde ’talentkloof’, vooral in de groeiende technologische sector. Linux, Nokia en zelfs de SMS zijn alledrie van Finse makelij. Maar een land met minder dan zes miljoen inwoners – waarvan minder dan één miljoen in hoofdstad Helsinki – moet over landsgrenzen heen kijken om genoeg getalenteerde werknemers aan te trekken.

Het banenverlies bij Nokia Bell, het voormalige Alcatel-Lucent, maakt deel uit van een globaal strategisch plan bij Nokia dat al in 2018 werd gecommuniceerd. - EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
Nokia, Linux en de SMS zijn alledrie van Finse makelijk – EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

4.113 euro per maand

‘We hebben een degelijk onderwijssysteem en leiden veel ingenieurs en developers op’, legt Johanna Huure van Helsinki Business Hub uit aan BBC. ‘Maar de vraag is zo groot, dat dit niet volstaat. We geloven ook niet dat alle wijsheid ter wereld zich in Finland bevindt. Met internationaal, divers talent kunnen de beste ideeën over de hele wereld circuleren. Als mensen tot hier komen, hebben ze vaak de neiging om te blijven. Dus zochten we naar een aantrekkelijke manier om hen naar hier te krijgen.’

Vooral in de sectoren rond cyberveiligheid, ruimtechnologie, gezondheidstechnologie en gaming is de vraag naar geschikte medewerkers het hoogst. Wie een baan krijgt in bijvoorbeeld data-analyse of software engineering, kan zich aan een gemiddeld loon van 4.113 euro per maand verwachten.

Balans tussen werk en privé

Dertig procent van de aangemelde kandidaten is afkomstig uit Noord-Amerika. En dat zijn exact de mensen die Finland hoopte aan te trekken – talentvolle technische profielen van rond de westkust, die hun buik vol hebben van slecht bedrijfsmanagement en een verdeeld politiek landschap in hun thuisland. Het noordelijke welvaartssysteem – met een genereus aantal maanden ouderschapsverlof, een mooie balans tussen werk en privé en een goede gezondheidszorg – zou die doelgroep mogelijk kunnen bekoren.

Wie niet tot de 15 gelukkigen behoort maar zich wel kandidaat stelde, komt terecht in een database waarin lokale werkgevers kunnen grasduinen. Op termijn hoopt Helsinki nog meer buitenlandse profielen aan te trekken – en die hoeven zeker niet allemaal via het programma door te stromen. ‘Als je een zonnige en warme plek zoekt, is Finland misschien niet de beste bestemming. Maar als je houdt van vier seizoenen en graag in een goed functionerende samenleving vertoeft waar de zaken lopen zoals het hoort, dan is Finland een fantastische optie’, besluit Joonas Halla van overheidsorganisatie Business Finland.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.