De Verenigde Staten hebben afgelopen weekend gewaarschuwd dat Rusland Oekraïne elk moment kan binnenvallen. Die oorlogsdreiging werpt een schaduw over de financiële markten. Zo’n Russische inval kan dan ook vergaande gevolgen hebben voor onze economie. Maar in welke mate kan een militaire actie een impact hebben op jouw financiële situatie?
Volgens onder meer Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, kan Rusland op elk moment zijn buur aanvallen. Die waarschuwing (afgelopen vrijdag) was voldoende om de Europese beurzen maandagochtend fors in het rood te duwen. De Bel20 dook zelfs even onder de kaap van 4.000 punten. Intussen is er een bescheiden herstelbeweging aan de gang, maar de koerstabellen kleuren nog altijd rood.
Nog hogere energieprijzen
Het conflict aan de grens tussen Oekraïne en Rusland lijkt dan misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar een gewapend conflict aldaar kan ook vergaande gevolgen hebben voor ons. Zo kunnen de energieprijzen verder stijgen. De olieprijs flirt bijvoorbeeld met de grens van 100 dollar. Op dit moment bedraagt de prijs voor een vat Brent-olie 93,7 dollar.
Ook de gasprijzen zouden bij een Russische inval de hoogte inschieten. Ongeveer 6 procent van ons gas is afkomstig uit Rusland. Kans is zeer groot dat dat cijfer de komende jaren nog verder gaat oplopen, want de (eventuele) sluiting van de kerncentrales lonkt aan de horizon. We worden dus meer afhankelijk van buitenlandse energie. Duurdere energieprijzen zorgen er ook voor dat tal van andere producten duurder worden. Producenten rekenen de hogere kosten door aan de klant.
Ook elektronica en wagens dreigen duurder te worden bij een conflict. Veel grondstoffen die nodig zijn om computerchips te maken – zoals neon en palladium – worden in Rusland en Oekraïne geproduceerd. De toevoer daarvan dreigt dan ook in gevaar te komen, wat leidt tot hogere prijzen. Vorige maand steeg de prijs van palladium met 8,4 procent, als gevolg van de oplopende spanningen in Oost-Europa. Eerder in 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, steeg de prijs van neon dan weer met 600 procent.
Meer inflatie
Die hogere prijzen vertalen zich naar een sterkere inflatie. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verwacht dat de inflatie volgend jaar weer zal uitkomen op 2 procent. Maar een conflict tussen Oekraïne en Rusland kan dus roet in het eten gooien. Dat terwijl we nu al het hoofd moeten bieden aan een torenhoge inflatie. De Belgische inflatie bedroeg in januari 7,59 procent (op jaarbasis), het hoogste niveau sinds 1983.
Mensen die hun koopkracht willen beschermen zitten in een benarde situatie. Het spaarboekje biedt onvoldoende bescherming tegen de geldontwaarding. Beleggen is als het ware het enige alternatief, maar door de geopolitieke spanningen in het oosten van Europa en de nakende renteverhogingen staan de aandelenmarkten onder druk.
Het is nu in de eerste plaats hopen dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz deze week alsnog met een diplomatieke oplossing over de brug komt. Hij voert gesprekken met zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als de Russische president Vladimir Poetin.
(lb)