Oekraïne-crisis: beleggers dumpen aandelen, olie en goud in de lift

De Europese aandelenbeurzen reageerden zoals verwacht erg negatief op de oorlogsdreiging in Oekraïne. De koersen van olie en goud zitten dan weer in de lift.

De Bel20-index verloor 2 tot 3 procent in het eerste handelsuur van de week en dook daardoor onder de psychologische kaap van 4.000 punten. Ook de andere Europese beurzen kregen maandagochtend klappen, nadat Wall Street vrijdagavond al diep in het rood eindigde.

De olieprijs zit in de lift en nadert de grens van 100 dollar per vat. Ook de gasprijzen schoten flink omhoog bij de opening van de handel maandag, om daarna te kalmeren.

“Graanschuur van Europa”

Oekraïne wordt wel eens “de graanschuur van Europa genoemd”, als grote leverancier van tarwe en maïs. Beleggers vrezen een ontwrichting van de export en sturen de prijzen van die grondstoffen hoger op de internationale markten. Ook andere voedingsgrondstoffen laten prijsstijgingen zien.

De goudprijs zit net als vrijdag in de lift en steeg maandagochtend bij opening meteen met circa 0,8 procent, tot 1.856 dollar per ounce, om daarna net als de energieprijzen te bedaren. Goud wordt traditioneel als een veilige beleggingshaven gezien bij geopolitieke onrust.

Cryptomunten worden niet gezien als een schuilbelegging, zo is af te leiden uit de koersverliezen van vrijdag en maandag, die parallel lopen met de dalingen op de aandelenbeurzen.

Scenario’s

Dat de beurzen rood kleuren, bevestigt de theorie dat beleggers tot vorige week een daadwerkelijke Russische inval in Oekraïne niet ingeprijsd hadden en grotendeels van een status-quo scenario uitgingen.

Meer