Hoe een naaktfoto van Jackie Kennedy in Hustler magazine belandde

Tweeëntwintig jaar na zijn dood in 1987 gaan archiefhouders door de 610 dozen, kasten en de inhoud van een volledige scheepscontainer, waarin de bezittingen van de homoseksuele pop art-kunstenaar Andy Warhol worden bewaard. Daar vinden ze naast 17.000 dollar cash, voor één miljoen dollar aan edelstenen, een verzameling lege blikken kippensoep en een stuk oudbakken bruidstaart, ook een foto van een naakt zwemmende Jackie Kennedy.

Getekend: ‘Voor Andy, met blijvende genegenheid, Jackie Montauk’ – een referentie naar Warhols buitenverblijf op Long Island, waar de voormalige First Lady verschillende weekends doorbracht.

JFK en Jackie Bouvier-Kennedy wonen de eerste America’s Cup bij in 1962. (Foto: JFK Library)

Niemand weet waar de foto vandaan komt of hoe ze in Warhols bezit kwam. Een aantal bronnen situeert de foto in 1971 op het Griekse eiland Skorpios, waar Jackie O. door de Italiaanse papparazi Settimio Garritano in het geheim zou zijn gefotografeerd. Garritano verkoopt een aantal foto’s uit de reeks later voor 18.000 dollar door aan Larry Flint, de vorige maand overleden omstreden uitgever van het blootblad Hustler. Flynt publiceerde de foto’s in het augustusnummer van 1975, een stunt die hem op slag dollarmiljonair maakte.  

Hoewel er voor bovenstaande versie geen harde bewijzen zijn, staat wel vast dat de foto dateert van voor 1978, want na die datum leefden de in 1994 overleden Jackie Kennedy en Andy Warhol in onmin, omwille van een banale ruzie.

Over het onstuimige liefdesleven van John Fitzgerald Kennedy, de 35ste president van de Verenigde Staten, zijn bibliotheken vol geschreven, maar hoewel er minder ruchtbaarheid aan werd gegeven, bleven ook de buitenechtelijke activiteiten van JFK’s echtgenote Jackie Bouvier niet onopgemerkt.

Wraakseks

Vaak onder de noemer ‘wraakseks’ ondergebracht dreef de promiscue levenswandel van haar man – tot wiens tijdelijke bedveroveringen naast Marilyn Monroe, Angie Dickinson, Kim Novak en Jayne Mansfield ook tientallen minder bekende vrouwen behoren – Jacqueline Bouvier in de armen van een reeks celebrities, waaronder acteur William Holden, Fiatmagnaat Gianni Agnelli en uiteraard, haar latere echtgenoot, de 29-jaar oudere Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis.

Jackie O. en RFK

In 2009 wordt dan het boek Bobby and Jackie: A Love Story uitgebracht, waarin C. David Heymann beschrijft hoe First Lady Jacqueline Kennedy en haar schoonbroer Robert Kennedy in de 4 jaar die volgden op de moord op JFK een passionele liefdesrelatie beleefden, nadat het verdriet om de dood van JFK beiden samenbracht.

Hoewel de Kennedy’s zowat de enige familie zijn die in de VS het statuut van ‘royalty’ benaderen, blijven critici sceptisch over de inhoud ervan. Grote porties van het boek zouden immers worden toegeschreven aan één enkele bron. Volgens het boek zou het Jackie Kennedy zijn geweest en niet Roberts vrouw Ethel – met wie hij 11 kinderen had – die de dokters zou verzocht hebben om de apparaten die Robert Kennedy kunstmatig in leven hielden, te ontkoppelen, 2 dagen nadat hij op 5 juni 1968 in de balzaal van het Hotel Ambassador in Los Angeles door de Palestijn Shiran Bishara Shiran was neergeschoten. 4 maanden later huwde Jackie de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis.

Heymann claimt dat zijn bewijzen worden ondersteund door onuitgegeven rapporten van de Geheime Dienst en de FBI en dat hij vele vrienden en kennissen van de Kennedy’s opzocht voor het boek.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20