Hoe diep kan de euro zakken ten opzichte van de dollar?

De euro is goed op weg om pariteit met de dollar te bereiken. De Europese eenheidsmunt is vandaag 1,01 dollar waard. Dat is het laagste niveau sinds 2002. Dat doet de vraag rijzen: hoe diep kan de euro zakken ten opzichte van de dollar?

De euro is al meer dan een jaar terrein aan het verliezen tegenover de dollar. De waarde van de Europese munt is tussen eind mei 2021 en vandaag gezakt van 1,22 naar 1,01 dollar, het laagste niveau in twintig jaar tijd.

Medio mei werd verwacht dat de euro binnen zes maanden (vier maanden na vandaag) evenveel waard zou zijn als de dollar. Maar sindsdien is de val versneld, en nu rijst de vraag: hoe diep zal de euro vallen?

Tot 0,95 dollar

George Saravelos, een wisselkoersdeskundige bij Deutsche Bank, verwacht dat de euro zal dalen tot 0,97 of zelfs 0,95 dollar. Volgens hem staat de greenback stevig in zijn schoenen, onder meer omdat beleggers de Amerikaanse munt als een veilige haven beschouwen tijdens woelige economische tijden.

“Als Europa en de VS in het derde kwartaal in een recessie belanden omdat de Fed de rente blijft verhogen, zouden deze niveaus wel eens bereikt kunnen worden”, zegt hij, geciteerd door CNBC. De Federal Reserve is inmiddels al gestart met de rente op te trekken. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat pas deze maand voor de eerste keer in elf jaar de rente optrekken.

Fed en oorlog in Oekraïne

Volgens Saravelos zijn er twee situaties die de vooruitzichten voor onze munt kunnen verbeteren. Ten eerste, als de Fed het tempo van haar renteverhogingen vertraagt, of ze zelfs pauzeert, zal de dollar zijn momentum verliezen. Maar de kans dat dat gebeurt, lijkt eerder klein. In de Fed-notulen van de vergadering van juni staat te lezen dat een agressief rentebeleid noodzakelijk is om de inflatie aan te pakken. Deze maand staat er een renteverhoging met 50 of 75 basispunten op de planning.

Ten tweede zou de bodem voor de euro worden bereikt als de oorlog in Oekraïne zou eindigen en de spanningen op de energiemarkt daardoor afnemen. De energiecrisis en de dreiging van gastekorten zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van de daling van de euro. Maar ook die problemen zullen niet plotsklaps worden opgelost. “Voortzetting van de (gedeeltelijke) levering van Russisch gas gedurende de zomer zou naar onze mening niet voldoende zijn (om het bloeden te stoppen red.), aangezien de risico’s van afsluiting gedurende de winter zouden blijven bestaan,” vervolgt Saravelos.

Voorlopig zal de euro waarschijnlijk blijven dalen, wat zowel goed als slecht nieuws is voor de beleggers.

(ns/fjc)

Meer