Hoe betaalt de EU de rekening voor decennia van onderinvestering in de defensie-industrie?

Samengevat. Europa staat voor een aanzienlijke uitdaging om meer te investeren in zijn defensie, gedreven door dreigingen van buitenaf en de noodzaak om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse militaire steun. Duitsland en Frankrijk nemen reeds stappen om hun defensie-uitgaven te verhogen, maar zelfs het streefcijfer van 2% van het bbp zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om decennia van onderinvestering en de versnippering van de Europese defensie-industrie te overwinnen.

Waarom is dit belangrijk?

De noodzaak voor Europa om zijn defensie-uitgaven te verhogen, onderstreept een fundamentele verschuiving in het geopolitieke landschap, waarbij zelfvoorziening en strategische autonomie steeds belangrijker worden. Deze uitdaging raakt aan de kern van de Europese veiligheid en vereist een ingrijpende herprioritering van nationale budgetten, wat weerstand van kiezers kan oproepen en de financiële stabiliteit van sommige lidstaten kan beïnvloeden.

In het nieuws. Duitsland en Frankrijk nemen het voortouw: Duitsland heeft een fonds van €100 miljard opgericht en Frankrijk belooft de NAVO-doelstelling van 2% bbp-uitgaven aan defensie te halen. Dit toont de bereidheid van sommige Europese leiders om te investeren in hun militaire capaciteiten.

  • Sinds 1991 hebben de NAVO-landen van de EU een geschatte onderinvestering van ongeveer €550 miljard in militaire uitrusting, wat de operationele gereedheid van hun strijdkrachten ondermijnt.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer