Historische Rotterdamse brug wordt ontmanteld om superjacht van Jeff Bezos door te laten

Consternatie in Rotterdam: de historische hefbrug die bekend staat als “de Hef” wordt deze zomer even uit elkaar gehaald om een nieuw gigantisch zeejacht te laten passeren, zo raakte woensdag bekend. De koper van het superjacht? Amazon-stichter Jeff Bezos.

De historische Koningshavenbrug, “de Hef” in de volksmond, is ondanks haar 46 meter hoogte te laag om het gevaarte dat Bezos bij de scheepswerf Oceanco besteld heeft, door te laten. En dus diende Oceanco een vraag in bij de gemeente Rotterdam om het middendeel tijdelijk uit elkaar te halen zodat de driemaster kan passeren om naar de zee te varen.

Het wordt ook niet zomaar een jacht, maar het grootste zeiljacht ter wereld waar een prijskaartje van liefst 500 miljoen dollar aan vasthangt.

Jeff Bezos en partner Lauren Sanchez in Saint-Tropez. Foto: Abacapress/Isopix

Geld is voor de schatrijke Bezos uiteraard geen probleem: Rotterdam wordt vergoed voor de demontage en het herstel van de brug. De doorgang van de superschip wordt wellicht ook een groot evenement in Rotterdam.

Maar historici reageren met afschuw op de vaststelling dat met geld kennelijk alles te koop is. “Het is een Rijksmonument. Het is de skyline van Rotterdam”, zegt Ton Wesselink van het Historisch Genootschop Roterodamum bij NPO Radio 1. “Maar vooral: dit mag geen precedent vormen voor een nieuwere, rijkere mijnheer Bezos die gaat zeggen: ‘we gaan nog eens zo’n groot schip bouwen’.”

De Hef, die een deel van de spoorlijn tussen Breda en Rotterdam vormde, werd in 1927 voor het eerst in werking gesteld en is recent nog volledig gerenoveerd.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.