Tekorten aan vliegtuigen en personeel, in combinatie met stijgende brandstofprijzen, zijn enkele van de factoren die verklaren waarom de luchtvaarttarieven naar verwachting de komende jaren hoog zullen blijven.
De essentie: hoewel de pandemie en haar beperkingen definitief achter de rug zijn en het luchtverkeer sterk is toegenomen, zijn de tarieven uitzonderlijk duur.
- Afgelopen augustus waarschuwde Ryanair-baas Michael O’Leary dat “het tijdperk van 10 euro-vluchten voorbij is“.
- Begin dit jaar in januari waarschuwde de CEO dat de ticketprijzen in de hele Europese luchtvaartsector dit jaar met nog eens 10 procent tot 15 procent zouden kunnen stijgen.
- Volgens gegevens van het Office for National Statistics waren de luchtvaarttarieven in december 2022 al met meer dan 44 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, de hoogste stijging sinds 1989.
- Soortgelijke voorspellingen deed de CEO van Eurowings eind vorige week: “Vliegen voor de prijs van een taxi is niet langer mogelijk”, zei Jens Bischof, die eraan toevoegde dat vakantievluchten tijdens de vakantieperiodes dit jaar ongeveer 20 procent duurder zouden zijn dan in 2022.
Toenemende tekorten
Waarom: de tariefverhoging, die volgens Bloomberg zal aanhouden, heeft verschillende oorzaken.
- De eerste reden: een kritiek tekort aan vliegtuigen.
- Door de lage vraag naar reizen tijdens de pandemie hebben luchtvaartmaatschappijen een groot deel van hun vloot aan de grond gehouden.
- De grootste vliegtuigen vergen minstens 100 uur onderhoudswerk om ze weer in goede staat te brengen.
- Bovendien lopen vliegtuigfabrikanten achter met de productie van nieuwe toestellen door een tekort aan arbeidskrachten bij onderaannemers.
- De prijzen volgen de wet van vraag en aanbod, wat resulteert in duurdere tickets voor reizigers.
- Bovendien zijn consumenten bereid een hoge prijs te betalen voor vliegreizen.
- Na een gedwongen isolatie in 2020, en een groot deel van 2021, zijn velen wanhopig op zoek naar een andere omgeving, ongeacht de prijs.
- Uit een door Bloomberg aangehaald onderzoek van Booking.com blijkt dat reizigers minder prijskritisch zijn om de gemiste kansen tijdens de pandemie goed te maken.
- De sector kampt ook al enkele maanden met een personeelstekort.
- Na enorme verliezen als gevolg van de pandemie (200 miljard dollar) en miljoenen ontslagen is de aanwerving van personeel ingewikkeld.
- Om nieuwe werknemers aan te trekken moet de sector dus betere lonen en interessante arbeidsvoorwaarden bieden.
- Dit vertaalt zich in hogere vliegtarieven.
- Luchtvaartmaatschappijen moeten hoge brandstofprijzen doorberekenen.
- Deze liggen nog steeds meer dan 50 procent boven het niveau van januari 2019.
- En de doelstelling van de International Air Transport Association (IATA) om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, zal deze trend naar verwachting nog versterken.
- Momenteel kost zogenaamde duurzame brandstof tot vijf keer meer dan conventionele brandstof.
- Andere alternatieven – waterstof of elektrische vliegtuigen – staan nog in de kinderschoenen.
- Ten slotte heeft de belangstelling van de Chinese reizigers niet aan de verwachtingen voldaan, wat doorweegt op de sector.
- Luchtvaartmaatschappijen moeten in hun handen hebben gewreven toen Beijing in december het einde van de “zero covid”-beperkingen in China aangekondigde
- Maar ze werden teleurgesteld: nog steeds getekend door de beperkingen en de dreiging van het coronavirus, zien veel Chinezen af van reizen naar het buitenland dit jaar.
- Volgens Bloomberg, die de Asia-Pacific Airline Association citeert, zal het minstens een jaar duren voordat China terug is op het niveau van voor de pandemie.
(fjc)