Ryanair: “Tijdperk van 10 euro-vluchten is voorbij”

Nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen, zal luchtvaartmaatschappij Ryanair het zich niet langer kunnen veroorloven om (zeer) goedkope vluchten aan te bieden. Maar zijn CEO is niet bezorgd dat dit de bezettingsgraad van haar vliegtuigen zal beïnvloeden.

In een interview met de BBC kondigt Michael O’Leary aan dat de prijzen van Ryanair zullen stijgen. “Het lijdt geen twijfel dat aan de onderkant van de markt, onze echt goedkope promotietarieven – de tarieven van 1 euro, die van 0,99 euro en zelfs die van 9,99 euro – ik denk niet dat u die de komende paar jaar nog zult zien”, zegt hij.

Een stijging die de flamboyante CEO wijt aan de stijgende brandstofprijzen. In de komende vijf jaar zal de gemiddelde prijs van een bij de beroemde lagekostenmaatschappij aangeschaft ticket 50 euro bedragen, zei hij. Dat is 10 euro meer dan de gemiddelde prijs vorig jaar.

Niet bezorgd

Volgens O’Leary zal deze prijsverhoging er niet toe leiden dat hij klanten verliest. De tarieven zullen bij alle luchtvaartmaatschappijen stijgen, en het zijn bedrijven zoals zijn Ryanair die er het beste van af zullen komen, betoogt hij.

“We denken dat mensen regelmatig zullen blijven vliegen. Maar ik denk dat ze veel prijsgevoeliger zullen worden en daarom is mijn visie dat mensen hun vele miljoenen zullen inruilen”, werpt de Ier op.

Tijdens het interview richt O’Leary zich ook tot de tegenstanders van de luchtvaartsector. Hij herinnert eraan dat commerciële vluchten goed zijn voor ongeveer 2,4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en zei dat de druk op zijn industrie “misplaatst” is. Hij wijst ook met de vinger naar het wegvervoer – maar ook naar de scheepvaart – die volgens hem zo snel mogelijk op elektrische energie moet overschakelen.

(lb)

Meer