Het loont niet om je geld voor een lange tijd vast te klikken

De overheid lanceert volgende maand nieuwe staatsbons. Die zullen een looptijd van vijf en acht jaar hebben, en de rentes zullen waarschijnlijk schommelen rond respectievelijk 1,8 en 2 procent netto. Er zijn termijnrekeningen die meer opbrengen, maar ze moeten alsnog de duimen leggen voor sommige spaarboekjes.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) brengt sparen meer op. De financiële instellingen verhoogden het voorbije jaar de tarieven van onder meer de spaar-en termijnrekeningen. Momenteel is het verschil tussen de kort- en langlopende producten verwaarloosbaar klein.

Context: Volgende maand kunnen de Belgen opnieuw een deel van hun spaargeld toevertrouwen aan de Belgische staat.

  • Het Agentschap van de Schuld plant op 11 december de uitgifte van nieuwe staatsbons. Die zullen een looptijd van vijf en acht jaar hebben.
  • Op 28 november komen we te weten hoeveel dat staatspapier zal opbrengen. Als we ons baseren op de marktrente zal de vijfjarige staatsbon gepaard gaan met een rente van 2,6 procent bruto, oftewel netto 1,82 procent (na betaling van een
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer