Het lichaam van antivirus-man John McAfee ligt al zeven maanden in een Catalaanse vriezer

Het lichaam van de antivirus-man John McAfee ligt nog steeds, zeven maanden na zijn dood, in een mortuarium in Barcelona. De Brits-Amerikaanse softwarepionier zou volgens een vorige maand vrijgegeven rapport door zelfmoord zijn omgekomen. De familie van McAfee gelooft er echter niks van en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Het verhaal in Spanje begint in 2020, toen John McAfee beschuldigd werd van fraude en witwassen. Hij zou de prijzen van crypto kunstmatig hebben opgedreven met behulp van zijn volgers op Twitter. Daarnaast zou hij belangrijke eigendommen verborgen hebben gehouden voor de Amerikaanse belastingdienst. De oprichter van het antivirusbedrijf McAfee werd vervolgens in Spanje opgepakt, waar hij bleef wachten op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

In juni 2021 werd McAfee echter dood aangetroffen in zijn cel, uren nadat een Spaanse rechter ermee instemde hem uit te leveren aan de VS. De officiële autopsie op het lichaam van de software-ontwikkelaar – dat vorige maand is vrijgegeven – toonde aan dat hij door zelfmoord is omgekomen. Daarmee besloot de Spaanse rechter om de zaak voorlopig te sluiten. De provinciale rechtbank van Barcelona moet nu beslissen of het besluit van de rechter wordt bevestigd of hem wordt gelast het onderzoek open te houden.

Familie niet overtuigd

De familie stelt echter dat de autopsie onvolledig was en niet goed is uitgevoerd. Daarnaast zou het gebouw dat de rechtbank huisvest structurele tekortkomingen hebben, waardoor de Spaanse juridische waakhond – Consejo General del Poder Judicial – eerder heeft besloten om twee rechtszaken te sluiten vanwege veiligheidsrisico’s. Ook zou het juridische personeel kampen met een grote achterstand, wat de vertraging bij het afronden van het McAfee-onderzoek deels verklaart.

“Het laatste wat hij tegen mij zei was: ‘ik hou van je en ik bel je vanavond’. Dat zijn niet de woorden van iemand die suïcidaal is”, aldus de weduwe van McAfee. Maar medische experts die het lichaam onderzochten geloven dat er sprake was van zelfmoord, aangezien de antivirus-man hangend in zijn cel werd gevonden en sporen op het lichaam hiernaar wijzen.

Zeven maanden in een vriezer

Zeven maanden na zijn overlijden ligt het lichaam van McAfee nog steeds in een Spaans mortuarium. Het lijkt zich in een onbepaald limbo te bevinden in Barcelona, omdat het lange tijd onderwerp was van een juridisch conflict tussen de dochter, weduwe en Catalaanse rechercheurs. Dochter Jen McAfee heeft verzocht het stoffelijk overschot naar de VS te vervoeren, terwijl de weduwe Janice volhoudt dat hij is vermoord. 

Dit zorgde ervoor, in combinatie met de administratieve achterstand van het juridische personeel, dat het lichaam lange tijd bleef wachten in een Catalaans mortuarium. En mogelijk blijft McAfee nog langer in Barcelona, de familie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, waardoor het onderzoek mogelijk wordt heropend. 

In 1987 richtte McAfee het gelijknamige virusbedrijf op, dat hij in 1994 weer verliet. In 2010 werd het verkocht aan Intel. De ondernemer kwam in 2012 in het nieuws omdat hij in Belize werd gezocht voor ondervraging in een moordzaak.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20