Het is gewoon zo: “Succes gaat ten koste van anderen”

In de wereld van de internet-startups is Jason Calacanis een klinkende naam. Calacanis staat bekend als een zogenaamde angel investor, kapitaalkrachtige individuele die investeren in de hoop een bedrijf op lange termijn succesvol te maken, in tegenstelling tot de venture capitalists, die enkel naar kortetermijnwinst streven. Recent gaf Calacanis op zijn blog ook carrière-advies voor jongeren. En hoewel de taal van Calacanis ongemeen brutaal klonk, kregen zijn woorden veel bijval uit Silicon Valley.

“Veel mensen zullen vertellen dat de winst van de ene niet altijd ten koste hoeft te zijn van een ander,” schreef Jason Calacanis onder meer. “Dat is simpelweg niet waar. In de meeste startups is het aantal plaatsen beperkt en gaan de zetels naar de hardste werkers met de beste vaardigheden.”

“Ook in je eigen carrière zal je dit ongewijfeld merken. De winnaars krijgen de beste plaatsen. Wie op de tweede plaats komt, is de grootste verliezer en in geen geval de tweede winnaar.”

Keihard werken

Calacanis weet waarover hij spreekt. Negen jaar geleden verkocht hij zijn onderneming aan de Amerikaanse internetprovider America Online (AOL) voor 25 miljoen dollar. De opbrengst investeerde hij in succesvolle startups zoals Uber, Whisper, Evernote en Tumblr.

Volgens hem moeten jongeren niet meteen dromen van een mooi klinkende titel bij een groot bedrijf, maar kunnen ze beter bij een startup beginnen en keihard werken. “Executives houden van mensen die hard werken en die hun vaardigheden sneller dan de rest verbeteren… omdat die mensen hen aan henzelf doen denken,” voert hij aan.

“Hoe denkt men anders dat die persoon chief executive geworden is, door in de rij te wachten of door puur geluk? Nee, die greep immers zelf zijn plaats!”

Nog een paar tips: “Verlaat nooit de werkvloer voor de baas. Maak je niet druk over je salaris. Zorg dat je net genoeg geld hebt om in een kast te slapen in de buurt van het werk”.

In de mini-storm die de blogpost van Calacanis op Twitter veroorzaakte, kreeg hij alvast de steun van een aantal andere bekende dotcom-ondernemers. Jason Goldberg, oprichter van ecommerce-websites Fab en Hem, noemde de visie van Calacanis het beste dat men vandaag, deze maand of dit jaar zal kunnen lezen als men gepassioneerd is over zijn carrière.

En Shane Mac, de oprichter van Ask.com en van de reisapplicatie Assist, vulde het advies aan met de woorden: “Weg met jobtitels, ga werken voor iemand die je zelf wilt zijn.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20