Het IMF roept de Federal Reserve op om het beleid veel sneller te verstrakken

De Federal Reserve heeft vorige maand beslist om het opkoopbeleid, waarbij de Amerikaanse centrale bank maandelijks schuldpapier koopt, af te zwakken met 15 miljard dollar per maand. Dat is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet snel genoeg. De organisatie roept op om een versnelling hoger te schakelen.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve (Fed) probeert al jaren met een soepel geldbeleid de inflatie aan te zwengelen. De Amerikaanse centrale bank streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. De inflatie zit nu weliswaar al enkele maanden in de lift en overtreft zelfs de doelstelling van de Fed.

De Amerikaanse inflatie kwam in oktober uit op 6,2 procent, het hoogste peil in dertig jaar. Die hoge inflatie baart het IMF zorgen. Volgens de monetaire organisatie moet de Federal Reserve het beleid sneller verstrakken. Vorige maand deed Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, een eerste stap richting een strakker beleid. De toezichthouder heeft toen beslist om het opkoopprogramma maandelijks met 15 miljard dollar af te zwakken. Dat moet sneller, oordeelt het IMF.

“Pad plaveien voor een renteverhoging”

“De Federal Reserve moet meer aandacht geven aan de risico’s die gepaard gaan met een hoge inflatie”, klinkt het in een blogbericht. “Het zou passend zijn dat de Federal Reserve de activa-aankopen versneld afbouwt en het pad plaveit voor een verhoging van de beleidsrentes.”

“In dit klimaat is het van essentieel belang dat de belangrijkste centrale banken hun beleidsmaatregelen zorgvuldig communiceren om geen marktpaniek te veroorzaken die schadelijke gevolgen zou hebben, niet alleen in eigen land maar ook in het buitenland, met name voor opkomende en ontwikkelende economieën met een hoge schuldenlast”, vervolgt het IMF. “Het behoeft geen betoog dat beleidsmakers, gezien de extreem grote onzekerheid, door onder meer de Omikron-variant, wendbaar en gegevensafhankelijk moeten blijven en klaar moeten staan om de koers indien nodig bij te stellen.”

Hoge inflatie tot in 2022

“Hoewel de inflatie in verscheidene landen waarschijnlijk tot ver in 2022 hoog zal blijven, blijven de inflatieverwachtingen voor de middellange en lange termijn in de meeste economieën dicht bij de beleidsdoelstellingen. Dit wijst er niet alleen op dat de inflatoire krachten naar verwachting zullen afnemen, maar ook dat beleidsmaatregelen de inflatie weer op het streefcijfer kunnen brengen”, klinkt het.

Het blogbericht van het IMF komt er nadat Powell eerder deze week in een speech voor het Senate Banking Committee zei dat de Federal Reserve het opkoopprogramma eventueel een paar maanden vroeger dan verwacht kan stopzetten. Hij liet toen ook weten dat hij niet langer de woorden “tijdelijke inflatieopstoot” in de mond zal nemen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20