Herd immunity ‘zo goed als onmogelijk’ volgens Singaporese studie

Immuniteit tegen Covid-19 duurt bij sommige mensen slechts 35 dagen en kan bij anderen wel vier decennia aanhouden. Dat ontdekten Singaporese wetenschappers die een algoritme gebruikten om de levensduur van corona-immuniteit te voorspellen.

‘Dit neemt eigenlijk de mogelijkheid van ‘herd immunity’ weg’ aldus professor Wang Lin-fa, auteur van de studie. Hij laat dit optekenen in de Singaporese publicatie The Straits Times.

Geen herd immunity dus omdat sommige mensen die hersteld zijn van Covid-19 steeds opnieuw geïnfecteerd kunnen raken.

Professor Wang, die deel uitmaakt van het Duke-NUS Emerging Infectious Diseases Programme, meent dat een jaarlijkse vaccinatie tegen corona nodig zal zijn. ‘Als we ervan uitgaan dat de immuniteit die vaccinaties verschaffen afneemt zoals natuurlijk geproduceerde antilichamen dat doen.’

Dalend aantal antilichamen betekent niet afnemende immuniteit

Maar in de studie wordt er ook op gewezen dat een dalend aantal antilichamen niet altijd een afnemende immuniteit betekent. Mensen met een laag aantal neutraliserende antilichamen kunnen nog steeds beschermd zijn tegen corona. Hoe dan?

T-cellen

Andere onderdelen van ons adaptieve immuunsysteem zijn T- en B-cellen. Met name ‘T-geheugencellen zijn een even cruciaal deel zijn van ons afweersysteem als antilichamen.’

Dit zijn immuuncellen die proberen vreemde of beschadigde cellen in het lichaam te elimineren. Dat kunnen oude cellen zijn of reeds door een virus geïnfecteerde cellen. Ze bevatten eigenlijk een geheugen van vorige infecties. Meer en meer wetenschappers beginnen hun belang in te zien bij de strijd tegen corona.

Singapore

In de Singaporese studie volgden wetenschappers van Duke-NUS Medical School, het National Centre for Infectious Diseases (NCID) en het Agency for Science, Technology and Research (A*Star) Infectious Diseases Labs 164 Covid-19 patiënten in Singapore gedurende ten minste zes maanden na hun infectie.

In die tijd analyseerden zij hun bloedmonsters op neutraliserende antilichamen tegen het coronavirus. Tevens bestudeerden ze het aantal T-cellen in het bloed.

Zij ontdekten dat bij sommige mensen de neutraliserende antilichamen snel afnamen. Bij anderen namen ze langzaam af. Bij sommigen bleven de aantallen antilichamen standhouden.

In het algemeen is het zo dat hoe zieker de persoon met Covid-19 was, hoe waarschijnlijker dat zijn of haar neutraliserende antilichaam niveaus aanhielden. Bij diegenen die licht ziek waren namen de neutraliserende antilichamen sneller af.

Met behulp van een machine learning algoritme concludeerden de wetenschappers dat de levensduur van coronavirus neutraliserende antilichamen sterk kan variëren. De variatie bestreek een duur van 35 dagen tot maximaal 41 jaar.

Voorspellingen alleen op individueel niveau

Wang stelt dat de voorspelling van de levensduur van immuniteit alleen op individueel niveau nauwkeurig kan worden bepaald. Om dit te doen, zijn drie datapunten nodig.

‘We moeten bloedmonsters nemen tijdens de infectie, drie maanden na de infectie, en zes maanden daarna, en we kunnen voorspellen of je immuun bent voor Covid voor hoeveel maanden of jaren,’ aldus Wang.

De belangrijkste boodschap(pen) van deze studie?

  • De levensduur van functionele neutraliserende antilichamen tegen Sars-CoV-2 kan sterk variëren en;
  • Het is belangrijk om dit op individueel niveau te monitoren.

Lees ook:

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.