Goed nieuws: meeste mensen zijn zeker acht maanden immuun na besmetting met coronavirus

Het menselijk lichaam behoudt doorgaans een robuuste immuunrespons op het coronavirus gedurende ten minste acht maanden na een infectie, en mogelijk veel langer. Dat staat in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science. Ongeveer 90 procent van de bestudeerde patiënten vertoonde een aanhoudende, stabiele immuniteit, zo blijkt uit die studie. En die zou ook bestand zijn tegen de mutaties, zoals de Engelse en Zuid-Afrikaanse variant.

Een van de grootste vragen over het Sars-COV-2-virus is of mensen opnieuw besmet kunnen raken, en zo ja, hoe snel. Er zijn wel degelijk geïsoleerde meldingen van mensen met een tweede geval van Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, maar ze zijn zeldzaam. En de nieuwe studie ondersteunt het geval dat de immuniteit meestal aanhoudt.

Uit de beoordeling van bloedmonsters van bijna 200 patiënten bleek ook dat meerdere elementen van het immuunsysteem – niet alleen antilichamen – effectief bleven reageren op het virus. Het menselijk lichaam lijkt een herinnering aan de indringer vast te houden en is klaar om snel een gecoördineerde tegenaanval van antilichamen en dodelijke T-cellen te genereren als het opnieuw wordt blootgesteld aan het coronavirus.

De immuunrespons op een virus bouwt zich geleidelijk op, piekt en begint dan samen te trekken – maar kan een plateau bereiken en daar lang blijven. Na acht maanden lijken de meeste mensen die zijn geïnfecteerd met het coronavirus en hersteld, zich nog op dat plateau te bevinden en een relatief stabiele immuniteit te hebben.

Maar wat met de mutaties?

Het nieuws komt te midden van bezorgdheid over mutante varianten van het coronavirus, waaronder een die oorspronkelijk in het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd en zich nu in heel Europa snel verspreidt. De auteurs van de studie zijn optimistisch dat de meeste mensen die Covid-19 hebben gehad ook immuun zijn voor de nieuwe varianten.

Corona België 17 december
Isopix

De reden: de immuunresponsen richten zich op honderden verschillende delen van het virus, waarvan er maar een paar worden beïnvloed door de mutaties die tot nu toe zijn waargenomen. De consensus is dat het coronavirus een enorm aantal mutaties die de transmissie ervan verhogen nodig heeft om de natuurlijke of door vaccins geïnduceerde immuniteit te omzeilen.

De volledige duur van de immuniteit is voorlopig speculatief omdat het nieuwe coronavirus amper een jaar onder mensen circuleert en er geen langetermijngegevens zijn. De oudste exemplaren die door het La Jolla-team zijn bestudeerd, zijn ongeveer negen maanden geleden verkregen.

Toch een paar nuances

Het is overigens steeds mogelijk dat iemand met immuniteit besmet raakt door het coronavirus zonder ziek te worden. Het is onwaarschijnlijk dat de immuunrespons steriliseert. Mensen raken dus nog wel besmet, maar ze worden niet ziek.

Nog een nuance: ongeveer 10 procent van de mensen die besmet zijn met het coronavirus ziet hun immuunrespons verslechteren. Er is geen duidelijke verklaring waarom dit bij sommige mensen gebeurt. Het menselijke immuunsysteem is enorm complex en de immuunrespons verschilt sterk van persoon tot persoon.

Wat dat in de praktijk betekent, is dat mensen die ziek zijn geworden door het virus, of een positief testresultaat hebben gehad, niet met zekerheid kunnen weten dat ze tot de 90 procent behoren met aanhoudende immuniteit. ‘Het is alsof je in een auto rijdt waarvan je weet dat je 90 procent kans hebt dat de remmen werken’, omschrijven de auteurs van de studie het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20