De Amerikaanse president Trump liet de voorbije weken geen kans onbenut om Canada aan de schandpaal te nagelen omdat het land geïmporteerde Amerikaanse melk met een extra belasting van 270% zou treffen. Maar is dat wel zo?
De waarheid is – zoals dat bij Trump meestal het geval is – iets genuanceerder. Heft Canada echt 270% invoerrechten op melk? Op sommige zuivelproducten wel. Canada hanteert in werkelijkheid 2 regels waar het de invoer van zuivel betreft: er is zuivel die binnen vooropgestelde quota valt en zuivel die bovenop die quota komt. Canada wil tegen elke prijs een overschot vermijden (lees: een melkplas, waarbij boeren door landbouwsubsidies worden gestimuleerd, om melk te produceren zonder dat daar vraag naar is.) In de economie wordt in dat verband de term “supply management” gebruikt.
Hoe zit dat met die Amerikaanse melk in Canada?
Melk is misschien wel het meest eenvoudige voorbeeld. Wie melk naar Canada exporteert op basis van de toegekende quota, moet 7,5% invoerrechten betalen. Voer je naar Canada uit bovenop die toegekende quota dan kan de extra belasting oplopen van 241% tot 270% (poedermelk) tot zelfs 314% voor andere zuivelproducten, blijkt uit cijfers van de Wereldhandelsorganisatie WHO.
Niet enkel de Canadezen heffen invoerrechten, de meeste landen doen dat, de VS inbegrepen. Canada doet dat door zijn grenzen virtueel te sluiten en de productie te beperken. Wie quota toegekend krijgt wordt van de invoerheffingen vrijgesteld. Delen van die quota worden ook aan buitenlandse boeren toegekend, onder andere door het Trans Pacific Partnership (TPP), dat Trump nu heeft opgezegd.
Heeft Trump gelijk?
Ja en nee. Canada heeft torenhoge invoerrechten voor melkproducten die boven op de overeengekomen quota worden geproduceerd. Maar voor de meeste andere producten bevindt het land zich rond het algemene gemiddelde van 3,1%, in lijn met de anderen.
Volgens Canadese economen is Trumps herhaaldelijk aanhalen van die 270% weinig meer dan ‘een poging om Canada’s handelsactiviteiten af te schilderen als hypocriet’, om het beleefd te zeggen. De echte vraag die moet gesteld worden is of het wel de moeite is om een handelsrelatie met een buurland volledig op te blazen om stemmen te halen bij de zuivelproducenten van Wisconsin?
Verkopen Amerikaanse landbouwers zuivel in Canada?
Nog geen klein beetje. Volgens Statistics Canada bedroeg de import van zuivelproducten vanuit de VS vorig jaar ruim 227 miljoen dollar, terwijl Canada voor 148 miljoen aan zuivelproducten naar de VS exporteerde, wat de VS een handelsoverschot van 2 tegen 1 opleverde, een onevenwicht dat mooi wordt geïllustreerd door onderstaande tabel en die al meermaals door de Canadese ambassadeur in Washington is aangeklaagd.