Harde brexit kan studenten tot 900 euro meer kosten

Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen handelsakkoord kunnen vinden, zullen uitwisselingsstudenten extra euro’s moeten ophoesten.

Corona heeft het een bijzonder jaar gemaakt voor uitwisselingsstudenten. Vaker wel dan niet, kunnen ze hun jaar in het buitenland al niet optimaal beleven, soms blijven ze zelfs gewoon in eigen land en volgen ze buitenlandse lessen digitaal. Wie in het VK zijn verblijf gepland had, en daar volgend semester les zou volgen, verhuist best voor eind 2020.

Extra kosten voor studenten

Want als er een zogenaamde harde brexit plaatsvindt, zonder handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, komen er flink wat extra kosten bij.

Om te beginnen, kan het inschrijvingsgeld stevig verhogen. Wie op individuele basis naar het VK trekt, en niet onder een raamovereenkomst van bijvoorbeeld Erasmus, kan dus op een stevige kost botsen. Zeker in verhouding tot de Belgische universiteiten en hogescholen, waar het inschrijvingsgeld eerder laag ligt, kan dat oplopen.

Maar daarnaast zal u ook verplicht worden om bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten. Prijzig: 520 euro per jaar dat u in het VK verblijft. Daarnaast moet u ook een studentenvisum aanvragen. Vanuit de EU kost dat ook ongeveer 400 euro. Alleen al aan vaste kosten bent u dus vlotjes 900 euro kwijt.

Snel naar het VK

Daarom moedigt het VK mensen die komen studeren op de eilanden, aan om voor het einde van december nog naar het VK te verhuizen. Nadien loopt de transitieperiode, waarin EU-burgers nog vrijheid van beweging hebben in het VK, af.

Studenten die in het nieuwe jaar toekomen, zullen niet in aanmerking komen voor het EU Settlement Scheme. Dat is een immigratiestatus dat EU-burgers toestaat om de rechten die ze hebben verworven, zoals een visum om vrij heen en weer te reizen, te behouden. Met andere woorden: als u er voor december raakt, kan u vlot de grens over, anders wordt het meer papierwerk en kost het u meer euro’s.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20