EU ziet woensdag als ultieme deadline voor brexitdeal, VK mikt op eind dit jaar

De brexitgesprekken strompelen voort. Vanavond om 17 uur bellen Brits premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen met elkaar. De EU stelt woensdag als de zoveelste deadline.

Het is erg onwaarschijnlijk dat er maandag een deal wordt bereikt over een handelsakkoord tussen de EU en het VK, maar als het aan Europa ligt komt die deal er woensdag of niet, zeggen bronnen aan het persagentschap Bloomberg.

Het Verenigd Koninkrijk mikt op eind dit jaar, maar een woordvoerder van de premier liet al weten dat de gesprekken volgend jaar zeker niet worden voortgezet. Als er dus tegen het einde van dit jaar geen deal is, valt het VK uit de unie zonder akkoord. Dan moeten beide landen gewoon de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) volgen om met elkaar te handelen.

Visserij

Dat was al even het standpunt van beide blokken, maar het was nog nooit met zoveel woorden bevestigd. De gesprekken lopen vooral vast op één belangrijk punt: het gebruik van Britse wateren om te vissen. De EU heeft het VK al laten weten dat Britse bedrijven moeilijker goederen zullen kunnen invoeren als Europese vissers geen toegang krijgen tot Britse wateren. Daarnaast is er ook onenigheid over staatssteun om oneerlijke concurrentie te beperken en wat er moet gebeuren als één van de twee de afspraken uit het akkoord schendt.

Om alles voor het einde van dit jaar in wetten en decreten te kunnen gieten vindt Europa dat er zeker woensdag een finale deal moet zijn. Dat zou hoofdonderhandelaar Michel Barnier gezegd hebben in een meeting. De vraag is echter hoe hard we rekening moeten houden met die deadlines, want de afgelopen jaren zijn er al regelmatig ultimatums gesneuveld. De jongste deadlines waren 15 oktober en 15 november en daar zijn we ondertussen al even voorbij.

Het VK heeft nu al bijna een jaar officieel de EU verlaten, maar de overgangsperiode loopt nog tot het einde van deze maand. Er is sinds begin dit jaar nog niet veel vooruitgang geboekt. Om 17 uur bellen beide staatsleiders met elkaar, waarna er vermoedelijk opnieuw communicatie volgt.

Lees ook: ‘Money time’ voor brexitgesprekken

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20