Via de telefoon geen brexit-toenadering, dus komt Johnson naar Brussel

Een telefoongesprek van anderhalf uur tussen commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Boris Johnson heeft beide partijen niet dichter bij elkaar gebracht. De EU en het VK hebben nog steeds geen zicht op een post-brexit handelsverdrag. Het enige waar ze over eens zijn is dat ‘de voorwaarden voor een akkoord nog niet vervuld zijn’. Johnson komt deze week persoonlijk naar Brussel om alsnog de boel te forceren.

Het tweede telefoontje tussen de twee leiders in drie dagen heeft geen zoden aan de dijk gebracht. De Britse overheid had net voor het gesprek nog aangeboden om de controversiële Britse ‘Interne Markt Wet’ af te zwakken, maar het mocht niet baten.

Aloude twistpunten oplijsten

Het enige wat ze overeengekomen zijn is dat ze niet overeenkomen. De visserijrechten, een gelijk speelveld wat betreft staatssteun voor bedrijven en een gezamenlijk platform voor geschillenbeslechting; op die drie punten blijft het botsen.

Dat is al sinds dit voorjaar het geval, maar toch werd na het telefoontje aan de onderhandelaars Barnier en Frost gevraagd om de twistpunten eens concreet op te lijsten. Die lijst zal dan de agenda vormen voor een bespreking tussen Johnson en von der Leyen in Brussel.

De tijd dringt als nooit tevoren. Volgens persagentschap Bloomberg zou de EU een ‘no-deal-scenario’ vastleggen als er uiterlijk woensdagavond geen akkoord op tafel ligt. Donderdag en vrijdag is er namelijk een Europese top waar dan regelingen kunnen getroffen worden voor het scenario waar iedereen voor vreesde. Zonder een akkoord valt het Verenigd Koninkrijk pardoes uit de Europese interne markt.

In dat geval dreigt er chaos, omdat de EU en het VK dan plots handel moeten voeren volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent grenscontroles, hoge importtarieven en afwijkende standaarden. Dat zal op zijn beurt dat handel- en productieverlies tot gevolg hebben, en dus ook welvaart- en jobverlies voor alle betrokken partijen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20