Hamburg bouwt grote fabriek voor productie synthetische kerosine

Over vier jaar wil vliegtuigbouwer Airbus – in samenwerking met de energiebedrijven Uniper, Siemens Energy en Sasol – in de Duitse stad Hamburg een productie van synthetische brandstoffen (e-kerosine) opzetten. De partners hebben voor het project de joint venture Green Fuels Hamburg (GFH) opgezet.

De fabriek zal in eerste instantie een productiecapaciteit van 10.000 ton e-kerosine per jaar meekrijgen. Dat volume zou volgens de betrokken partijen in de toekomst verder kunnen worden opgevoerd, maar daarover werden geen concrete cijfers naar voor geschoven.

Duurzaam

E-kerosine is een duurzame brandstof voor de luchtvaart en wordt vervaardigd op basis van koolstofdioxide, water en elektriciteit die op een duurzame manier wordt gegenereerd. De luchtvaartsector wil de e-kerosine inzetten als een alternatief voor fossiele brandstoffen, maar de productie blijft voorlopig op een laag niveau.

Volgens een planning van de Duitse regering zou e-kerosine over vier jaar 0,5 procent van het volledige brandstofverbruik in de nationale luchtvaartsector moeten vertegenwoordigen. De fabriek in Hamburg zou 20 procent van dat aandeel moeten kunnen leveren.

Green Fuels Hamburg zou op zijn site de volledige productiecyclus van de e-kerosine moeten concentreren. Dit betekent dat het bedrijf ook moet instaan voor het opwekken van de hernieuwbare energie die voor de productie van de synthetische brandstoffen noodzakelijk is.

Ook alle verdere stappen van het productieproces zullen op de site gebeuren. Aan het einde van dat hele proces zal het bedrijf tenslotte ook moeten instaan voor de uiteindelijke levering van de producten aan de klanten.

Hamburg

De elektrolyse-centrale van het bedrijf wordt ingeplant in het industriële gebied Billbrook-Rothenburgsort. Voor de aanmaak van de duurzame waterstof zal beroep gedaan worden op elektriciteit van offshore windenergie.

De Duitse senator Michael Westhagemann (Grünen), een van de initiatiefnemers van het project, wijst erop dat Hamburg niet toevallig als locatie voor de nieuwe duurzame brandstoffabriek is gekozen. Hamburg is immers een van de grote centra van de luchtvaartindustrie in de wereld. Onder meer Airbus heeft er een belangrijke vestiging.

Bovendien liggen in de onmiddellijk omgeving van de havenstad een aantal grote offshore windmolenparken. Dat moet de aanvoer van duurzaam opgewekte elektriciteit garanderen. In het gebied zijn daarnaast nog een aantal andere turbineparken in ontwikkeling.

Bij de ontwikkeling van de site krijgt het bedrijf de steun van de Technische Universiteit Hamburg en de Flughafen Hamburg. Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft al aangegeven om jaarlijks minstens 10.000 ton e-kerosine van het nieuwe bedrijf te willen afnemen.

(lb)

Meer