Half miljard euro minder inkomsten voor Vlaanderen door taxshift

De taxshift van de regering-Michel heeft in 2019 een gat van 591 miljoen euro geslagen in de Vlaamse begroting. Dat schrijft De Tijd op basis van een studie van het Vlaamse departement Financiën en Begroting.

De federale regering heeft destijds de taxshift in het leven geroepen om de belastingen op arbeid te verlagen. Die verlaging werd gecompenseerd door een verhoging van de belastingen op kapitaal en consumptie. Een verhoging van de belastingvrije som en een aanpassing van de belastingtarieven en -schijven in de personenbelasting moesten werken lonender maken en de koopkracht van de Belg aanzwengelen.

Ruim half miljard euro minder inkomsten

Al blijkt nu dat de taxshift een pervers effect heeft op de belastinginkomsten van de Vlaamse overheid. Die heeft in 2019 op die manier 519 miljoen euro aan belastinginkomsten misgelopen. In 2016 bleef dat verlies beperkt tot 69 miljoen, maar sindsdien zijn de minderinkomsten jaar na jaar blijven oplopen.

Koen Algoed, secretaris-generaal bij het departement Financiën en Begroting verwacht dat de minderinkomsten nog verder zullen toenemen. ‘Die zullen volgens ramingen van de FOD Financiën stijgen tot ruim 800 miljoen euro per jaar’, klinkt het.

Hoe komt dat? Vlaanderen en de andere gewesten heffen opcentiemen op de federale personenbelastingen. Doordat die belastingen werden verlaagd door de taxshift, vielen de inkomsten via de opcentiemen voor de gewesten fors lager uit.

Taxshift terugdraaien

‘Had de taxshift niet plaatsgevonden, dan had het Vlaams Gewest in 2019 netto 81 miljoen overgehouden aan de toekenning van de opcentiemen’, aldus Algoed.

Volgens professor Publieke Financiën André Decoster (KU Leuven) kan Vlaanderen de taxshift terugdraaien door de opcentiemen te verhogen. ‘De autonomie betekent net dat je de mogelijkheid hebt om niet akkoord te gaan met wat ze federaal besloten, maar Vlaanderen maakte vooralsnog geen gebruik van die bevoegdheid’, aldus Decoster.

Lees ook:

Meer