Vlaamse begrotingstekort loopt op tot bijna 7 miljard euro

De Vlaamse regering heeft tijdens de wekelijkse ministerraad een begroting goedgekeurd die 6,9 miljard euro in het rood duikt. De coronapandemie ligt aan de basis van dat tekort.

Door de coronacrisis heeft de Vlaamse regering haar begroting moeten aanpassen. Waar de regering de afgelopen maanden nog uitging van een tekort van 6,3 miljard euro, schrijft ze vandaag een begroting in de boeken die nog verder in het rood duikt. Voor dit jaar gaat de regering uit van een tekort van 6,9 miljard euro. Dat schrijft De Tijd.

Beschermingsmechanisme

Die verhoging komt er nadat de regering 500 miljoen euro extra heeft vrijgemaakt voor het coronabeleid. Een aanzienlijk deel van dat budget stroomt naar het Vlaamse beschermingsmechanisme, dat bedrijven compenseert voor hun omzetverlies.

De coronacrisis zal ook volgend jaar een stevige hap uit het overheidsbudget nemen. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) verwacht dat de regering volgend jaar 3,3 miljard euro zal uitgeven die ze niet heeft. Dat is 900 miljoen euro meer dan eerdere schattingen.

Diependaele laat weten dat hij extra belastingen uitsluit. Volgens de minister is het niet opportuun om in moeilijke tijden meer zuurstof uit de economie te halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20