Haar van Kurt Cobain is 11.600 euro waard

Zes lokken van het kenmerkende blonde haar van Kurt Cobain hebben op een veiling in de Verenigde Staten 14.145 dollar (11.600 euro) opgebracht. Volgens veilinghuis Iconic Auctions gaat het om het enige haar van de Nirvana-frontman dat op de markt beschikbaar is. 

Tessa Osbourne, een vriendin van Cobain, zou het haar in 1989 hebben afgeknipt in Birmingham (VK) en vervolgens bewaard hebben. De veiling gaat vergezeld van foto’s waarop Cobain poseert met Osbourne, die een schaar in haar hand heeft. 

Volgens het veilinghuis werden de lokken slechts vier maanden na de release van Nirvana’s eerste album ‘Bleach’ geknipt. De langste lok van de legendarische frontman is zo’n 6 centimeter lang.

Grootste haarverzamelaar

Osbourne gaf de zes haartjes aan de artiest Nicole DePolo uit Seattle als geschenk na Cobains dood in 1994. In de bijhorende beëdigde verklaring schreef ze: ‘Tessa had Kurt gekend in Engeland, en ze hadden wat rondgehangen tijdens de Bleach Tour. Nirvana was als eerste doorgebroken in Engeland, en ze moet een gevoel hebben gehad dat Kurt een muzikale kracht zou worden.’

De lokken kwamen uiteindelijk terecht bij John Reznikoff, die zegt de grootste verzamelaar van ‘historisch haar’ te zijn. De Amerikaan heeft ook haren van onder meer Albert Einstein, Elvis Presley, Marilyn Monroe, George Washington, John F. Kennedy en Napoleon in zijn verzameling gehad.

Gitaar brengt recordbedrag op

Vorig jaar werd een gitaar van Cobain geveild, voor 6,01 miljoen dollar (5,36 miljoen euro). Volgens het veilinghuis Julien’s Auctions in Beverly Hills ging het toen om het hoogste bedrag dat ooit op een openbare verkoop werd neergeteld voor een gitaar.

De rockzanger bespeelde akoestisch-elektrische 1959 Martin D-18E tijdens het legendarische MTV Unplugged optreden in 1993. Cobain stapte vijf maanden later op 27-jarige leeftijd uit het leven.

Het vorige recordbedrag voor een gitaar bedroeg 3,95 miljoen dollar, voor een Fender Stratocaster van Pink Floyd-gitarist David Gilmour.

(lb)

Meer