In het begrotingsakkoord zit er slecht nieuws voor de verkeersovertreders: kans neemt toe dat ze volgend jaar beboet zullen worden

In het begrotingsakkoord zit er slecht nieuws voor de verkeersovertreders: kans neemt toe dat ze volgend jaar beboet zullen worden
Alexander De Croo – Getty Images

De federale regeringspartijen hebben begin deze week een akkoord bereikt over de begroting voor 2024. Op het eerste gezicht is dit goed nieuws, maar het kan de Belgen veel geld kosten. De regering verwacht dat de boetes volgend jaar minstens 28 miljoen euro extra zullen opleveren.

De essentie: De regering wil de verkeersveiligheid verbeteren tegen 2024. Ze heeft daarvoor 20 miljoen euro vrijgemaakt.

  • De helft van het budget zal worden gebruikt om meer personeel aan te werven in de regionale verwerkingscentra van de federale politie, die momenteel onderbezet zijn.
    • Er wordt gesproken over de aanwerving van ongeveer vijftig extra medewerkers, zowel administratief personeel als politieagenten.
  • De andere helft van het budget is bestemd voor de financiering van nieuwe ANPR-camera’s, meldt Le Soir.
    • Deze intelligente camera’s kunnen nummerplaten herkennen. Ze kunnen worden gebruikt voor trajectcontroles aan de grens of voor strafrechtelijk onderzoek.
  • Het begrotingsakkoord voorziet ook dat de verouderde systemen van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit in 2024-2025 een opknapbeurt krijgen.
    • Het is de bedoeling dat de politie de DIV-database met nummerplaten sneller en efficiënter kan raadplegen.

Directe gevolgen voor de automobilisten

Deze investeringen betekenen dat automobilisten een grotere kans hebben om een boete te krijgen.

  • De regering verwacht dat de verkeersboetes volgend jaar goed zullen zijn voor (minstens) 28 miljoen euro aan extra inkomsten.
  • Dit is goed nieuws voor de begroting, want de boetes gaan rechtstreeks naar de staatskas.

Maar de Belgen kunnen ervoor zorgen die inkomsten lager uitvallen dan verwacht als ze zich aan de verkeersregels houden. Het is een manier om boetes, ongevallen en verkeersslachtoffers te vermijden.

  • In 2022 werden 37.643 verkeersongevallen geregistreerd, waarbij in totaal 46.074 slachtoffers vielen, waaronder 42.134 lichtgewonden, 3.400 zwaargewonden en 540 mensen, waaronder 102 fietsers die binnen 30 dagen na het ongeval overleden.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.