Grote vis eet kleine: PayPal neemt Japanse fintechonderneming Paidy over voor 2,7 miljard dollar

Het online betaalbedrijf PayPal, gevestigd in de VS, is overeengekomen om het Japanse Paidy over te nemen voor 300 miljard yen (2,7 miljard dollar). Betaaldienstengroep Paidy maakt het voor handelaars mogelijk om hun klanten pas na levering te laten afrekenen.

Waarom is dit belangrijk?

In de “Koop nu, betaal later”-sector (afgekort BNPL in het Engels) roeren zich al een tijdje verschillende grote spelers. De mogelijkheid om kosten van goederen te spreiden over een klein aantal betalingen, meestal zonder rente en vaak zonder dat een kredietcontrole nodig is; het is sinds de boom in het online winkelen de normaalste zaak ter wereld geworden. Toch begint de trend nu pas aan te slaan in Japan, waar consumenten nog steeds sterk afhankelijk zijn van contante betalingen.

De deal, dinsdag laat aangekondigd en voornamelijk in contanten betaald, “vergroot PayPals invloed in de reeds bomvolle BNPL-sector”, schrijft de Financial Times. Het Japanse fintechconcern, dat pionierde met renteloze betalingen, zou dit jaar naar de beurs gaan.

“Unicorns”

Paidy, opgericht in 2008, is een van de weinige Japanse “unicorns”; start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Paidy biedt zijn zes miljoen geregistreerde gebruikers de mogelijkheid om de kosten van goederen op te splitsen in drie gelijke termijnen zonder rente. Gebruikers kunnen hun saldo afbetalen met contant geld in buurtwinkels of via bankoverschrijvingen.

Volgens het Yano Research Institute zal het volume van transacties via achterafbetalingsdiensten in Japan naar verwachting meer dan verdubbelen van naar schatting 882 miljard yen in het fiscale jaar 2020 tot 1,88 miljard yen in het fiscale jaar 2024.

Paidy werd gewaardeerd op 1,3 miljard dollar toen het in maart 120 miljoen dollar ophaalde, en zou naar verwachting later dit jaar zijn aandelen in Tokio noteren. Het bedrijf wordt gesteund door het handelshuis Itochu, de investeringsbank Goldman Sachs en Soros Capital Management, samen met PayPal.

Super-app

Russell Cummer, de oprichter van de Japanse fintechfirma, liet onlangs door de Financial Times optekenen dat een beursnotering “logisch” was – hoewel er geen vast tijdschema was vastgesteld. In plaats daarvan wordt nu verwacht dat het bedrijf in het vierde kwartaal van dit jaar onderdeel wordt van PayPal.

PayPal meldde dat Paidy “zijn bestaande activiteiten zou blijven exploiteren, zijn merk zou behouden en een grote verscheidenheid aan consumentenportemonnees en markten zou ondersteunen”. Cummer en Riku Sugie, president en CEO van Paidy, zullen het bedrijf blijven leiden, aldus een verklaring.

De overname komt op het moment dat PayPal zijn bredere strategie uitrolt om een “super-app” te worden. Het soort betaaldienstapplicatie waarin betalingen, crypto-investeringen en spaartegoeden worden geïntegreerd – inspiratie hiervoor zou gehaald worden bij het Chinese WeChat.

Buy Now, Pay Later

De BNPLsector is een branche van de fintechwereld die de laatste tijd een toename in overnameactiviteit kent.

Zo nam vorige maand nog Square, het betalingsbedrijf van Twitter-topman Jack Dorsey, de BNPL-groep Afterpay over voor 29 miljard dollar, de grootste overname in de Australische geschiedenis. Ook aandelen van het in San Francisco gevestigde Affirm, een ander soortgelijk bedrijf, stegen vorige maand nadat het een samenwerking met Amazon aankondigde.

PayPal, dat financiële diensten als z’n corebusiness heeft, kon dus niet achterblijven. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20