De grootste zeven Amerikaanse techbedrijven hebben meer financiële macht dan bijna eender welk land in de wereld

De grootste zeven Amerikaanse techbedrijven hebben meer financiële macht dan bijna eender welk land in de wereld
Andy Jassy (Amazon), Elon Musk (Tesla), Sundar Pichai (Google) et Mark Zuckerberg (Meta). (Getty Images)

De winsten en marktkapitalisaties van de zogenaamde “Magnificent 7” (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) overtreffen die van alle beursgenoteerde bedrijven in bijna elk G20-land, aldus Deutsche Bank dinsdag in een onderzoeksnotitie.

Waarom is dit belangrijk?

De techbedrijven hebben enkele boerenjaren achter de rug. Eerst was er de coronacrisis, gevolgd door een stormloop op AI-aandelen. 2022 was tussendoor wel een moeilijk jaar door het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken. Intussen kunnen de bedrijven zich voorbereiden op de eerste renteverlagingen.

In het nieuws: De gecombineerde marktwaarde en winsten van de zeven grootste techbedrijven kloppen bijna alle beurzen in de wereld, leert een onderzoek van Deutsche Bank.

  • De analisten van Deutsche Bank benadrukken dat de zeven grootste Amerikaanse techbedrijven samen de op één na grootste beurs ter wereld zouden zijn. “Microsoft en Apple hebben elk een marktkapitalisatie die vergelijkbaar is met die van alle beursgenoteerde bedrijven in Frankrijk, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk samen”, voegen ze eraan toe.

Een te grote concentratie?

Zoom in: Sommige analisten maken zich zorgen over het feit dat er zoveel beleggingskapitaal in de techgiganten zit.

  • Jim Reid, econoom bij Deutsche Bank, waarschuwde vorige week nog dat de Amerikaanse aandelenmarkt “2000 en 1929 evenaart als het gaat om de meest geconcentreerde markt in de geschiedenis.”
    • Deutsche Bank analyseerde de koersen van alle 36 bedrijven die sinds het midden van de jaren 60 in de top vijf van meest waardevolle bedrijven uit de S&P500 stonden.
    • Reid merkt op dat veel van die ondernemingen uiteindelijk uit de top 5 vallen naarmate de beleggingstrends en winstvooruitzichten veranderen, maar ze blijven doorgaans wel deel uitmaken van de vijftig grootste bedrijven uit de S&P500. Dat is het geval voor 20 van de 36 onderzochte beursondernemingen.
    • De econoom liet zijn licht schijnen over de “Magnificent 7”: “Microsoft bevindt zich al sinds 1997 in de top 5, met een uitzondering van vier maanden. Apple sinds december 2009, Alphabet sinds augustus 2012 (op twee maanden na) en Amazon sinds januari 2017. De jongste nieuwkomer is Nvidia. Die staat sinds vorig jaar in de top 5.”
      • Op dit moment is de chipgigant zelfs het derde grootste Amerikaanse beursbedrijf. Nvidia heeft in enkele weken tijd Amazon en Alphabet ingehaald. De beurswaarde van de chipreus is sinds begin 2024 met 50 procent toegenomen.
      • Tesla stond in 2021 en 2022 dertien maanden lang in de top 5 van meest waardevolle beursbedrijven in de VS. Nu moet het bedrijf van Elon Musk tevreden zijn met een tiende plaats. Sinds begin dit jaar is de aandelenkoers van de wagenproducent met zo’n 20 procent gezakt.

Wat met de andere Amerikaanse bedrijven?

Vooruitblik: Daniel Casali, hoofd beleggingsstrateeg bij de financiële dienstverlener Evelyn Partners, merkt in een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC op dat er signalen zijn dat ook de andere bedrijven uit de S&P500 terrein zullen winnen.

  • “Ondanks de stijgende rente zijn de omzet en winst van bedrijven veerkrachtig gebleven. Dit kan worden toegeschreven aan bedrijven die hun kosten beter beheersen en huishoudens die meer spaargeld hebben opgebouwd tijdens de pandemie. Daarnaast is de Amerikaanse arbeidsmarkt gezond met bijna drie miljoen nieuwe banen in 2023,” aldus Casali.
  • Ook zijn veel bedrijven erin geslaagd om hun marges te verbeteren, wat er volgens Casali op wijst dat bedrijven hun prijzen op een goede manier hebben verhoogd en de gevolgen van de hoge inflatie hebben doorgerekend aan hun klanten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.