Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Grootste stad ter wereld telt in 2100 ruim 88 miljoen inwoners

Logo Business AM
Economie

20/02/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De grootste stad ter wereld is vandaag Tokio. In de Japanse hoofdstad wonen 38 miljoen mensen, maar dat is klein bier in vergelijking met wat volgens voorspellingen in 2100 de grootste stad zal zijn. De Nigeriaanse hoofdstad Lagos zou dan 88 miljoen inwoners tellen.

In Tokio zullen er de komende decennia geen inwoners meer bijkomen. Meer zelfs, het bevolkingsaantal zal door de vergrijzing tegen 2050 krimpen tot 32,6 miljoen. Dat is evenveel als in 1990. Andere steden in de wereld zullen wel een aanzienlijke uitbreiding kennen.

De skyline van Tokio.

(Pixabay)

Grootste stad

Volgens een recente studie van het Global Cities Institute van de universiteit van Toronto zal halverwege deze eeuw de Indiase metropool Mumbai de grootste ter wereld zijn. Er zouden dan 42,4 miljoen mensen leven, ongeveer vier keer de huidige bevolking van België. Net als vandaag zal New Delhi de tweede meest bevolkte stad zijn, waardoor India de lijst met twee steden zou aanvoeren. Dat land zal dan ook het meest bevolkte land ter wereld zijn. Meer bevolkt dan China vandaag, dat te laat een einde maakte aan zijn éénkindpolitiek.

Liefst zes van de tien meest bevolkte steden zullen tegen 2050 in Azië liggen. Toch zal het leiderschap van deze regio maar van korte duur zijn. De toekomst ligt in Afrika, want de opkomst van dat continent is in de loop van de eeuw niet meer te stoppen. De Franse politicus Jean-Louis Borloo noemde Afrika recent nog ‘”de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid”:

Afrika is de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid. Het continent telde 250 miljoen mensen ten tijde van de onafhankelijkheid en telt er vandaag 1,25 miljard. Dat continent zal binnen 30 jaar 2,5 miljard mensen tellen. Kan u zich voorstellen wat dat betekent? Op het Afrikaanse continent zal dan 40% van de wereldbevolking wonen. 40% van die mensen zullen jonger zijn dan 20 jaar.”

Lagos

In 2075 zal volgens de prognoses Kinshasa de nieuwe leider worden. Maar tegen het einde van deze eeuw zal het Nigeriaanse Lagos de grootste stad ter wereld zijn. Verwacht wordt dat de bevolking van Nigeria in de volgende 35 jaar zal verdubbelen. Dat heeft te maken met de jonge leeftijd van de inwoners. In 2050 zal 60% van de Nigerianen jonger zijn dan 25. Omdat de meeste van die jongeren het platteland zullen inruilen voor de stad zou de hoofdstad Lagos in 2100 ruim 88 miljoen inwoners kunnen tellen.

Afrikaans kind houdt paal vast.

(Pixabay)

Nog opmerkelijk: in 2100 zullen nog maar vijf steden uit het Westen in de top 5 staan. New York City zal de grootste stad zijn met 30 miljoen inwoners op de 22ste plaats. Daarna volgen Mexico City met 22 miljoen inwoners (34ste) en Los Angeles met 20 miljoen inwoners (40ste). De Braziliaanse steden Rio de Janeiro (20 miljoen inwoners) en Sao Paulo (19,1 miljoen) volgen op de 41ste en 44ste plaats.

De grootste stad van Europa zou in 2100 Parijs zijn, met 11,8 miljoen inwoners op de 67ste plaats.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO