Water wordt een probleem in Mexico City en dat is vooral de schuld van… de frisdrankenindustrie

Is het Zuid-Afrikaanse Kaapstad hét uithangbord geworden voor de klimaatwijziging, dan is het zeker niet de enige stad die wordt bedreigd door een nakend watertekort. De Mexicaanse hoofdstad Mexico City lijkt de volgende in een lange rij van steden te worden waar zich een acuut probleem van drinkwater dreigt te manifesteren. Dat de oorzaak van het probleem gezocht moet worden bij lokale frisdrankproducenten en de bottelarijen maakt de ganse zaak nog opmerkelijker.

Mexicanen zijn dermate verslaafd aan suikerhoudende frisdranken dat producenten de lokale waterreservoirs steeds verder leegroven. Uit een studie van Anahi Lanuza Garcia van de Metropolitan Autonomous University (UAM) blijkt dat niet minder dan 16 grote bedrijven in de Mexicaanse hoofdstad  enorme hoeveelheden water verbruiken en de reservoirs onder druk zetten. 

Overheid wordt door frisdrankproducenten voor water amper vergoed

De overheid wordt daarvoor in ruil amper financieel vergoed en ook de milieuschade die wordt veroorzaakt blijft onbetaald, schrijft de onderzoekster.

Uit de studie blijkt dat deze 16 bedrijven jaarlijks 7,9 miljoen kubieke meter aan water verbruiken, waarvoor ze de stad in totaal 8,5 miljoen dollar betalen, terwijl de omzet van al deze bedrijven samen 1,76 miljard bedraagt. De kostprijs van hun belangrijkste grondstof schommelt dus om en bij de 0,005% van de omzet.

De toestand is ondertussen zo precair geworden dat één reservoir nu al volledig is opgedroogd, een tweede met een extreem tekort aan water kampt en twee andere snel aan het uitdrogen zijn.

Verder stellen de auteurs dat van de zeven ondergrondse reservoirs in de nabijgelegen Vallei van Mexico er nog eens vier door deze maatschappijen worden overbenut.

Mexicanen zijn de grootste verbruikers van frisdranken wereldwijd

Mexicanen zijn al jaren lang de grootste consumenten van frisdranken ter wereld. Gemiddeld slaat elke Mexicaan jaarlijks 136 liter van het goedje achterover en ze zijn ook nog eens met 130 miljoen.

Suikerhoudende frisdranken worden rechtstreeks gerelateerd aan obesitas en de Mexicanen zijn het op de Amerikanen na meest zwaarlijvige volk ter wereld.

Wel is de verkoop van suikerhoudende frisdranken in Mexico de voorbije jaren gedaald nadat de regering er een ‘soda tax’ invoerde. De grootste reductie in de aankoop van suikerhoudende frisdranken werd daarbij vooral bij de armere bevolkingslagen genoteerd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20