-31%: verkoop luxe-appartementen in New York stort in

In New York is de verkoop van de duurste appartementen tijdens de eerste helft van dit jaar sterk gedaald, maar een groot aantal verkopers blijkt zich te hebben aangepast en heeft beslist om zijn vraagprijzen te verlagen om deals te kunnen sluiten. Dat zegt Josh Barbanel, vastgoedspecialist bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, gebaseerd op gesprekken met een aantal immobiliën-makelaars.

“Er is gewoon sprake van een markt die zich aanpast aan de percepties van de koper, die van mening was dat voor het luxevastgoed in New York al geruime tijd teveel werd gevraagd,” zegt Kirk Henckels, makelaar bij vastgoedconsulent Stribling & Associates.

Condominiums

Een rapport van Stribling berekende dat de totale verkoop van appartementen met een prijs van minstens 5 miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar met 31 procent is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar volgens het rapport was de omzetdaling vooral geconcentreerd in de sector van de condominiums, waaronder nieuwere gebouwen, waar het aanbod van dure appartementen een sterke toename heeft gekend.

De verkoop van oudere luxecoöperaties met een waarde van minstens 5 miljoen dollar kende daarentegen tijdens de eerste helft van dit jaar een stijging met ongeveer 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen was er echter sprake van de langzaamste zes maanden in vier jaar tijd.

“In deze formule, die onder meer betrekking heeft op een groot deel van de duurste adressen in de buurt van Central Park, kopen investeerders vaak een belang in een vastgoedbeheerder in plaats van het eigendom van een individueel appartement te verwerven,” merkt Josh Barbanel op.

Makelaars zeggen dat de bescheiden heropleving in de vastgoedverkoop een weerspiegeling vormt van de bereidheid van eigenaars om hun dromen over buitensporige winsten op te geven en in te gaan op de weerstand die bij potentiële kopers moest worden vastgesteld.

“De contracten die worden gesloten in het luxesegment van de markt zijn het resultaat van verkopers die capituleren voor de realiteit,” omschrijft makelaar Donna Olshan de situatie.

Vier jaar geleden begonnen de prijzen voor luxe appartementen in New York sterk te stijgen. Die trend trok zich ook het daaropvolgende jaar, maar sindsdien moest een stagnatie op lagere niveaus worden geregistreerd.

Correctie

Er kunnen volgens Barbanel diverse voorbeelden van sterke kortingen in de luxemarkt worden gemeld. “Een penthouse met vijf slaapkamers en een terras aan North Moore Street in Tribeca werd vierenhalf jaar geleden te koop aangeboden voor 40 miljoen dollar,” zegt de vastgoedspecialist.

“Sindsdien is de vraagprijs in drie stappen tot een niveau van 22,5 miljoen dollar herleid. Het pand werd uiteindelijk recent verkocht voor een prijs van 20 miljoen dollar.”

Toen de luxemarkt in New York twee jaar geleden begon te vertragen, werd door de makelaars vaak verwezen naar politieke onzekerheid. Recenter wordt echter steeds vaker gewag gemaakt van aarzelingen bij kandidaat-kopers over een eventuele toename van de fiscale lasten van het woningbezit.

“Veel vermogende New Yorkers zijn actief in de financiële wereld,” beklemtoont Josh Barbanel anderzijds. “De fluctuaties op de markt voor luxevastgoed bleken dan ook vaak de ups en downs van de aandelenmarkt volgen. Dat bleek recent echter niet het geval te zijn.”

“Het is over het algemeen zeldzaam dat de vastgoedprijzen dalen zonder dat een band met een relatief catastrofale gebeurtenis, zoals een instorting van de aandelenmarkt, kan worden gelegd,” benadrukt ook makelaar Henckels. “Het is dan ook duidelijk dat de markt een belangrijke, maar vriendelijke prijscorrectie doormaakt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20