“Grootste drijvende windmolenpark ter wereld” levert stroom aan… olie- en gasveld

Het ‘Hywind Tampen’-project, dat bekendstaat als ’s werelds grootste drijvende windmolenpark, heeft afgelopen zondag zijn eerste stroom geproduceerd. Dit gebeurde voor de kust van Noorwegen. Equinor, het bedrijf achter het windmolenpark, is echter een olie- en gasreus; de eerste stroom werd ook niet gebruikt voor hernieuwbare doeleinden.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens Equinor is Hywind Tampen het eerste windmolenpark ter wereld dat een actieve olie- en gasinstallatie aandrijft. Het gebruik van een gigantisch windenergieproject om de winning van fossiele brandstoffen van stroom te voorzien, zal mogelijk tot enige controverse leiden. Het is namelijk niet de eerste keer dat Equinor beschuldigd wordt van 'greenwashing'.

De essentie: Equinor zegt dat de eerste, door Hywind Tampen geproduceerde elektriciteit, zondag naar het Gullfaks-platform, een olie- en gasveld in het Noorse deel van de Noordzee, is geloodst.

  • Hywind Tampen ligt op ongeveer 140 kilometer van de Noorse kust, op een diepte van 260 tot 300 meter.
  • De turbines zijn geïnstalleerd op een drijvende betonnen structuur, met een gemeenschappelijk aanlegsysteem. Een voordeel van dat dobberen is dat ze in dieper water kunnen worden geplaatst dan
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20