Turkije was voor de wereldwijde stroom vluchtelingen ook vorig jaar de belangrijkste buitenlandse bestemming. Het land herbergde dat jaar bijna 4 miljoen vluchtelingen. Dat is 15 procent van de wereldwijde populatie ontheemden. Dat zegt een rapport van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Turkije wordt als belangrijkste bestemming voor vluchtelingen gevolgd door Colombia, Pakistan, Oeganda en Duitsland.
In totaal werden vorig jaar wereldwijd bijna 82,4 miljoen vluchtelingen geteld. Dat betekende, ondanks de uitbraak van de coronapandemie, een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.
Syrische burgeroorlog
Al zeven jaar op rij telt Turkije het grootste aantal vluchtelingen. “De problematiek is gelinkt aan de burgeroorlog in buurland Syrië”, aldus de onderzoekers. “Het conflict in Syrië sleept al verscheidene decennia aan. Daardoor proberen steeds meer inwoners in het buitenland een veilig onderkomen te zoeken. De vluchtelingenpopulatie in Turkije omvat dan ook 3,7 miljoen Syriërs.”
“De Europese Unie sloot vijf jaar geleden met Turkije een akkoord over de opvang van vluchtelingen. Daarbij ontving Turkije een bedrag van 6 miljard euro, waardoor de druk van de vluchtelingenstromen op Griekenland en andere lidstaten aan de zuidelijke grenzen van de Europese Unie moest worden verlicht.”
In de Europese Unie is Duitsland de belangrijkste bestemming van de grensoverschrijdende vluchtelingenstromen. Het land heeft nu een vluchtelingenpopulatie van 1,2 miljoen mensen.
Vorig jaar kregen in Europa 284.900 mensen internationale bescherming. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Duitsland was met 83.700 vluchtelingen daarbij opnieuw de belangrijkste bestemming, gevolg door Spanje met 46.500 personen. Duitsland en Spanje namen daarbij bijna de helft van de totale instroom van vluchtelingen in Europa op.
Jongeren
De vluchtelingenpopulatie in Europa bestaat volgens ramingen voor 38 procent uit jongeren onder de leeftijdsgrens van 18 jaar. Wereldwijd bedraagt hun aandeel 42 procent. Het rapport voegt er nog aan toe dat de voorbije drie jaar wereldwijd bijna één miljoen kinderen als vluchteling zijn geboren.
“Een groot deel van die groep zal ook de volgende jaren niet aan dat statuut kunnen ontsnappen”, merken de onderzoekers op. “Vorig jaar konden wereldwijd amper 251.000 vluchtelingen naar hun geboorteregio terugkeren. Dat betekende een daling met 21 procent tegenover het jaar voordien.”
“Opmerkelijk is dat amper vijf landen – Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar – verantwoordelijk zijn voor meer dan twee derde van de wereldwijde populatie die zich gedwongen voelt om naar het buitenland te vluchten”, stippen de onderzoekers nog aan.
“Het merendeel van die populaties wordt trouwens door buurlanden – meestal zelf naties met een laag of middelmatig inkomen – opgevangen. De minst ontwikkelde landen van de wereld herbergen 27 procent van de totale vluchtelingenpopulatie.”
(NS)