Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Groot-Brittannië gaat gezonde proefpersonen injecteren met het coronavirus

Logo Business AM
Coronavirus

23/09/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

isopix

Het Verenigd Koninkrijk gaat klinische proeven organiseren waarbij vrijwilligers opzettelijk  worden besmet met het nieuwe coronavirus om de doeltreffendheid van experimentele vaccins te beoordelen. Dat meldt de Financial Times op woensdag, op basis van bronnen die nauw bij het project betrokken zijn.

De proeven, die gefinancierd worden door de Britse overheid, zullen naar verwachting in januari van start gaan in een afgesloten complex in Londen, volgens de Britse zakenkrant. 

Onderzoekers gaan jonge, gezonde vrijwilligers eerst vaccineren, en dan injecteren met SARS-CoV-2, zoals het nieuwe coronavirus officieel heet. De zogeheten menselijke besmettingsproeven zijn ethisch een heet hangijzer, maar het is wel een beproefd concept om de ontwikkeling van een vaccin aanzienlijk te versnellen. 

Omstreden methode

De controversiële proeven zullen de onderzoekers in staat stellen het kaf van het koren te scheiden van het brede gamma aan veelbelovende Covid-19-vaccins die begin volgend jaar de zullen ingaan. Om welke vaccins het juist gaat is niet bekend. 

‘Door slechts een paar honderd zorgvuldig geselecteerde jonge, gezonde mensen bloot te stellen aan het coronavirus – dat voor deze groep veel minder dodelijk is dan routineprocedures zoals een niertransplantatie – kunnen we heel snel een enorm scala aan vaccins testen’, aldus Alastair Fraser-Urquhart.

Met zijn organisatie 1DaySooner vond hij zo’n 2.000 Britse vrijwilligers in die bereid waren om menselijke besmettingsproeven te ondergaan. Zijn organisatie ijvert wereldwijd voor menselijke besmettingsproeven voor Covid-19. 

De geschiedenis van de omstreden testmethode gaat terug tot 1796, toen de vaccinpionier Edward Jenner de achtjarige James Phipps inentte met het koepokkenvirus. Recentelijk hebben ze een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van vaccins en behandelingen voor tyfus, cholera en malaria. Ook hebben ze ons begrip van hoe het immuunsysteem reageert op griep en andere virussen vooruitgeholpen. 

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks