Grondwettelijk Hof raakt niet aan regeling die rijken in staat stelt om zo goed als geen erfbelastingen op vastgoed te betalen

Via een achterpoortje, waar het Grondwettelijk Hof perfect geen graten in ziet, kunnen vermogende mensen ervoor zorgen dat hun nabestaanden slechts 3 procent erfbelastingen moeten betalen op vastgoed. Voor Vlaamse gezinnen daarentegen loopt het tarief op tot 27 procent (in rechte lijn).

Waarom is dit belangrijk?

Erfgenamen moeten in ons land belastingen betalen op hetgeen ze in handen krijgen. De erfbelasting is een regionale bevoegdheid. De tarieven en uitzonderingsregelingen zijn dus in ieder gewest anders.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

De details: De fiscus eist een deel van de koek op als je een erfenis krijgt. Daarbij maakt de belastingdienst een onderscheid tussen het roerende en onroerende vermogen. In beide categorieën wordt gewerkt met dezelfde tarieven.

  • In rechte lijn betaal je 3 procent op de eerste schijf van 50.000 euro. Het tarief loopt op tot 27 procent op alles boven het grensbedrag van 250.000 euro.
  • Voor andere erfgenamen, waaronder broers en zussen, kan het tarief zelfs oplopen tot 55 procent en dat al zodra ze meer dan 75.000 euro ontvangen.

Het heikel punt: In Vlaanderen bestaat er een speciale regeling om de overdracht van familiebedrijven aan nabestaanden vlot en economisch haalbaar te laten verlopen. Nabestaanden die zo’n bedrijf via een erfenis krijgen, betalen slechts 3 procent erfbelasting. Volgens fiscalisten is die uitzonderingsregeling verdedigbaar omdat dergelijke ondernemingen voor jobs zorgen.

  • Maar: Vermogende Vlamingen maken gebruiken van die regeling voor privaat vastgoed. “Het vastgoed wordt in een patrimoniumvennootschap ingebracht die volgens hen actief wordt beheerd, waarna het vastgoed als zogezegd familiebedrijf aan de kinderen wordt overgelaten”, verduidelijkt Ive Rosseel, adviseur fiscaliteit bij de studiedienst van het ACV, aan Het Nieuwsblad.
  • Er werd aan het Grondwettelijk Hof gevraagd om zijn licht te laten schijnen over die regeling. Volgens het bijzondere rechtscollege is er daar niets mis mee. “Puur juridisch houdt die regeling geen schending van het gelijkheidsbeginsel in”, luidt het oordeel.

Kritiek op de beslissing

Ophef: Het oordeel van het Grondwettelijk Hof is niet naar de zin van verschillende politici.

  • Joris Vandenbroucke (Vooruit) verwijt Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Financiën, dat hij nog geen actie heeft ondernomen tegen dat achterpoortje. “Ook al hebben wij daartegen een wetsvoorstel ingediend”, klinkt het.
  • Via Twitter grijpt de liberaal Maurits Vande Reyde de kwestie dan weer aan om de afschaffing van de erfbelasting te bepleiten. “Er is niets rechtvaardig aan nogmaals belastingen betalen bij de dood op alles waar je al op bent doodbelast. En de overheid gaat die miljarden heus niet beter besteden dan mensen zelf”, klinkt het. Vande Reyde heeft zich al meermaals uitgesproken tegen de erfbelasting.
    • Hij kan onder meer op bijval rekenen van Jeroen Bergers, nationaal voorzitter van Jong N-VA. “De echte rijken zullen ze door vermogensplanning bovendien altijd eenvoudig kunnen ontwijken, daardoor mist de erfbelasting haar punt volledig”, luidt een tweet van hem.
Meer