Groen vraagt onmiddellijke sanering Mitraco-terreinen in Bilzen

Groen vraagt de onmiddellijke sanering van de terreinen van Mitraco in Bilzen, nadat Het Belang van Limburg zaterdag bericht over 150.000 liter afval dat gestockeerd staat in een vervallen loods in Bilzen. “Een bodemonderzoek uit 2016 concludeerde al dat de normen overschreden zijn en sanering nodig is. Het is toch hemeltergend dat dit probleem na zes jaar nog altijd niet is opgelost”, zegt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege

Het afval op de terreinen in Bilzen zou gaan om explosief, giftig en bijtend afval. De vervallen loods bevindt zich op terreinen van de Vlaamse Waterweg, die in concessie waren gegeven aan het ondertussen failliet verklaarde Mitraco.

“In geval van dergelijke gevaarlijke stoffen kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn. Waarom OVAM niet onmiddellijk overging tot ambtshalve sanering is een raadsel”, zegt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). “Uiteraard moeten alle regels gevolgd worden zodat de vervuiler betaalt, maar dat mag niet leiden tot extra risico¿s voor mens en milieu.”

Spoedbehandeling

Schauvliege zal Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) bevragen of OVAM hier een te afwachtende houding heeft ingenomen, klinkt het. Samen met Johan Danen (Groen), naast Vlaams parlementslid ook gemeenteraadslid in Bilzen, vraagt Schauvliege de onmiddellijke sanering van het terrein. Danen zegt het dossier ook met spoed te laten behandelen op de gemeenteraad van dinsdag.

“Ik stel vast dat iedereen hier naar iedereen wijst”, aldus Danen .”Het kan niet anders of de burgemeester moet hier al langer van op de hoogte zijn. Ik stel me oprecht de vraag welke stappen hij al gezet heeft. Er gewoon van uitgaan dat er snel werk zou gemaakt worden van sanering terwijl de site er al jaren zo bijligt, kan er bij mij echt niet in.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20