Groeiproblemen bij Facebook: jongeren zijn er steeds minder te vinden

Al bijna een decennium piekert Facebook over een existentieel probleem. Het slaagt er maar niet in om jonge gebruikers aan te trekken, voornamelijk in de VS. Instagram heeft daar minder problemen mee. 

Uit interne documenten blijkt dat het aantal Amerikaanse Facebookgebruikers onder de 30 jaar afneemt. Instagram daarentegen, zeer populair sinds het in 2012 voor 1 miljard dollar door Facebook werd gekocht, kan wel jongeren aantrekken en blijven groeien. Dat roept ernstige vragen op over de toekomst van Facebook. 

Facebook lijkt een tijdelijke oplossing te hebben gevonden voor hun groeiprobleem. Ze roepen gebruikers op om meerdere accounts te openen. Dat zorgt echter voor technische, reputatie- en juridische kopzorgen. Bovendien leiden meerdere accounts tot vragen over het aantal echte gebruikers van het platform.

Facebook heeft namelijk moeite om met nauwkeurigheid te tellen hoeveel echte gebruikers er zijn. Dat veroorzaakt problemen voor zijn reclameactiviteiten, hetgeen Facebook draaiende houdt. Het aantal advertenties is het afgelopen kwartaal met 56 procent gestegen, goed voor 29,1 miljard dollar.

Meer 18-jarigen op Facebook dan in Amerika

Het was voormalig Facebookmedewerkster Frances Haugen die de documenten openbaar heeft gemaakt. Uit die documenten blijkt dat ongeveer 40 tot 60 procent van de nieuwe Amerikaanse accounts wordt aangemaakt door gebruikers die al een Facebookaccount hebben. Het document meldt dat Facebook de omvang van dubbele accounts misschien zelfs onderschat. 

Uit een ander onderzoek blijkt dat er nu meer Amerikaanse 18- tot 30-jarigen geregistreerd zijn op het platform, dan er zijn in de VS. Deze verzadiging kan een domino-effect hebben op andere statistieken, waardoor ze minder betrouwbaar worden.

Het is met andere woorden niet zeker of de kwartaalcijfers van Facebook wel kloppen. Daar had het bedrijf een jaarlijkse groei van 7 procent meer gebruikers aangekondigd. Dat zou een totaal van 2,9 miljard maandelijkse gebruikers zijn. Maar Facebook verwijdert de dubbele accounts dus niet uit de kwartaalcijfers.  

TikTok vormt bedreiging

Het is onduidelijk hoeveel Facebook nog zal kunnen groeien in het Westen. Volgens Haugen is het aantal dagelijkse gebruik door jongevolwassenen in de VS de afgelopen twee jaar gedaald. Dat staat in een document uit maart 2021 dat door Haugen in haar klacht tegen Facebook werd aangehaald. De daling bij jongvolwassenen, van 18 tot 29 jaar, was 2 procent in 2019 en 13 procent in 2020. Voor tieners verwacht het bedrijf een daling van 4 en 45 procent. 

Ondertussen besteden ook jongeren van Instagram minder tijd aan de app en produceren ze minder content. De grootste bedreiging lijkt momenteel TikTok te zijn, de app voor het delen van video’s. Gebruikers besteden twee tot drie keer meer tijd aan TikTok dan aan Instagram, schatten onderzoekers.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20