Facebook gaat Franse uitgevers dan toch betalen voor gebruik auteursrechten

Facebook heeft een akkoord afgesloten met de Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), de koepel voor belangenverenigingen voor schrijvende pers in Frankrijk, over de vergoeding voor het delen van nieuwsartikels op het socialemediaplatform. Dat heeft het socialemediabedrijf donderdag aangekondigd.

Het akkoord geeft de Franse pers ook de mogelijkheid om te participeren in Facebook News, een nieuwe informatieservice die in januari 2022 in Frankrijk wordt gelanceerd.

Hoe hoog het bedrag precies is en hoe de vergoeding zal worden berekend, werd niet gespecificeerd.

Niet “te goeder trouw”

In januari sloot Google al een vergelijkbare overeenkomst af met APIG. Die moet echter worden herzien, nadat Google in juli een miljoenenboete kreeg van de Franse mededingingsautoriteiten omdat het niet “te goeder trouw” had onderhandeld.

De nieuwe Europese richtlijn rond auteursrechten werd in Frankrijk als eerste in de nationale wetgeving opgenomen. Google en Facebook verzetten er zich in eerste instantie tegen, maar gaan nu toch overstag.

Meer
Mijn Volglijst

Bone Therapeutics verkoopt wereldwijde rechten Allob

29/11/2021 06:29

(ABM FN) Het Belgische biotechbedrijf Bone Therapeutics heeft de wereldwijde rechten op celtherapieproduct Allob verkocht aan Link Health. Dat maakt de onderneming uit Gosselies maandagochtend voorbeurs bekend.

Het gaat vooralsnog om een niet-bindend akkoord dat voor het einde van 2021 moet worden omgezet in een definitieve overeenkomst.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20