Griekse bankencrisis: de tijdbom die elk ogenblik kan ontploffen

Er zijn volop geruchten dat in Athene aan een noodplan wordt gewerkt om de banken te redden, waarbij zelfs een vierde noodplan ter sprake komt om het land van het faillissement te redden.

De financiële markten stonden de voorbije dagen dermate onder druk van de FANGMAN-val, de handelsoorlog tussen China en de VS en de rentepolitiek van de Amerikaanse centrale bank, dat men de Griekse crisis bijna zou vergeten.

Aandeel Nationale Bank van Griekenland verloor 60% sinds mei

Nochtans is die crisis ver van opgelost. De belangrijkste exponent hier is de daling van de Griekse bankaandelen. Zo is het aandeel van de Nationale Bank van Griekenland 60% minder waard dan in mei. U hebt het goed gelezen. Een daling vergelijkbaar met die van de … felgeplaagde bitcoin in dezelfde periode. Ook de beurs van Athene is sinds begin dit jaar een derde van haar waarde kwijtgespeeld.

Er zijn dan ook volop geruchten dat in Athene aan een noodplan wordt gewerkt om de banken te redden, waarbij zelfs een vierde noodplan ter sprake komt om het land van het faillissement te redden.

Griekenland blijft het zorgenkind van de eurozone

Uiteraard moet dat alles nog bevestigd worden, maar het geeft wel aan in welke mate Griekenland naast Italië het zorgenkind van de eurozone blijft.

Sinds begin oktober hebben de vier belangrijkste banken Piraeus Bank, Eurobank, Alpha Bank en National Bank belangrijke verliezen laten optekenen. 

Begin augustus was nochtans met veel fanfare en applaus van Europese politici het einde van de Griekse crisis aangekondigd. Niet onbelangrijk daarbij is dat de terugbetalingstermijn voor de leningen die aan Griekenland waren verstrekt en de corresponderende rentebetalingen telkens met nog eens 10 jaar waren verlengd. Als alles goed gaat wordt dat geld ten laatste in 2060 terugbetaald. Binnen 42 jaar dus…

NPE’s, bad loans, bad bank etc.

Voormelde banken hadden begin 2018 nochtans opnieuw de stresstests van de Europese Centrale Bank doorstaan. Die tests hadden aangetoond in welke mate de handelsbalans van deze banken moet worden opgekuist. Zo moet er snel een oplossing komen voor de ‘bad loans’ die nog in de boeken staan. Het zou gaan om gemiddeld bijna 40% van het balanstotaal; voor de Piraeus Bank gaat het zelfs om 54%

Ondertussen zwellen de geruchten als zou de trojka van EU-ECB en IMF het land een vierde keer ter hulp moeten schieten. In drie eerdere noodprogramma’s kreeg het land in 2010, 2012 en 2015 van dat trio ruim 289 miljard euro toegespeeld.

Analisten zien in de daling van de beurs van Athene dan ook het signaal dat investeerders de situatie van de Griekse banken als een tijdbom zien, die elk ogenblik kan ontploffen.


© EPA

Meer