Grieks parlement keurt bestelling voor fregatten en gevechtsvliegtuigen goed

Het Griekse parlement stemde dinsdag over een bestelling van nieuwe fregatten en gevechtsvliegtuigen voor het leger. De schepen worden gebouwd door het Franse Naval Group, de Rafale-jets door Dassault. In totaal kosten de drie fregatten drie miljard euro, de verwachte afleverdatum is 2025.

Momenteel doen dertien fregatten, zowat de zwaarste klasse van gevechtsschepen op vliegdekschepen na, dienst bij het Griekse leger. Vier daarvan komen uit de hydra-klasse, waarvan het eerste exemplaar in 1992 werd gebouwd. De negen overige zijn dan weer Elli-klasse-schepen, zeven ervan waren voordien bezit van het Nederlandse leger.

De Elli-klasse raakt echter verouderd en is dringend aan vervanging toe. Daarom bestelt het Griekse leger nu drie gloednieuwe fregatten bij Naval Group, zogenaamde fdi-schepen: frégate de défense et d’intervention. De schepen werden ontworpen naar de noden van de Franse marine, die er al vijf bestelde. De Grieken zagen dat het goed was, en plaatsten dus ook een bestelling voor drie fdi-fregatten, met optie op een vierde.

Concreet bestellen de Grieken twee verschillende configuraties. Deze zullen allebei uitgerust zijn met:

  • Twee Exocet-raketsystemen, die bedoeld zijn om andere schepen te beschieten.
  • Een 76-millimeter Super Rapido-kanon, dat 120 kogels per minuut afvuurt.
  • Twee Nexter Narwhal-kanonnen om lichtere schepen of vliegtuigen meer neer te knallen.

De twee configuraties kennen echter ook enkele verschillen:

  • Standard-1: een lichtere versie qua bewapening en opties. Deze versie heeft geen aparte kanonnen die decoys afschiet, waardoor raketten die op het schip afkomen kunnen worden afgewend. Het schip krijgt wel twee Sylver-raketsystemen, met elk acht raketbuizen.
  • Standard-2: de iets zwaardere variant. Dit schip heeft wel decoy launchers en krijgt vier Sylver-systemen aan boord. Daarnaast krijgt het ook een RAM-launcher: een systeem dat raketten afschiet die rond hun as draaien tijdens het vliegen. Dit systeem wordt gebruikt om bewegende doelen (zoals vliegtuigen) beter te kunnen lokaliseren.

De drie bestelde schepen zullen er twee met de Standard-1-uitrusting zijn, één (en een mogelijk vierde) krijgt de Standard-2. Ongeveer een jaar na de aflevering, tegen 2026 dus als alles volgend plan verloopt, zullen de Standard-1’s geüpgraded worden naar Standard-2-uitvoering.

Ook gevechtsvliegtuigen

Naast de drie ultramoderne fregatten, zal het Griekse leger binnen enkele jaren ook gebruik kunnen maken van 18 nieuwe Dassault Rafale-jets. Het gevechtsvliegtuig wordt nu al gebruikt door de Franse, Indiase en Qatarese luchtmachten, en verschillende landen plaatsten al bestellingen, waaronder Egypte, Kroatië en nu ook Griekenland.

In totaal zal Dassault zes nieuwe jets bouwen voor de Grieken; 12 anderen kopen ze over van het Franse leger. Griekenland zet fors in op de bewapening en uitbouw van het leger, aangezien het land in een reeks conflicten verkeert met buur Turkije. Ook de uiterst ontvlambare regio waarin het land zich bevindt, met name de Balkan, wordt gezien als extra motivatie voor de nieuwe schepen en vliegtuigen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20