Grenspalen tussen België-Nederland illegaal verplaatst

Een Nederbelgisch echtpaar heeft eigenhandig de grenspalen tussen Nederland en België illegaal verzet. Aanleiding tot het initiatief was de oproep vorige maand van staatssecretaris Heemskerk aan de Nederlanders om vanwege de crisis in eigen land op vakantie te gaan. De man en de vrouw die op enkele tientallen meters aan de Belgische kant van de Belgisch-Nederlandse grens een Bed &Breakfast beginnen, willen hiermee voorkomen dat de patriottisch en crisisbewuste Nederlanders hun B&B anders links zouden laten liggen.

Door deze grensverleggende actie van de man en vrouw loopt voortaan de Nederlands-Belgische grens dwars door hun gastenkamers waardoor Belgen en Nederlanders op één en dezelfde locatie ervoor kunnen kiezen al dan niet in eigen land op vakantie te gaan. Hun B&B is gelegen midden in het nog vrijwel ongerepte krekengebied op de grens van Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen, niet ver van steden als Brugge, Gent en de Noordzeekust.

Patriottisch als de Nederlanders zijn, waren de uitbaters van de B&B, zoals gezegd, bang om als gevolg van de oproep van de staatssecretaris een belangrijk stuk van de Nederlandse toeristische markt te gaan missen. Maar toen ze enkele weken geleden hoorden dat de Belgische staat overweegt om de btw in de horeca te verlagen van 21 naar naar 6 procent besloten ze de grens op een dusdanige manier te verplaatsen dat hun B&B gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in Belgie blijft liggen. Zo kunnen hun gasten toch aanspraak maken op dit belangrijke Belgische fiscale voordeel. De grens loopt precies door hun gastenverblijf waardoor twee van hun gastenkamers in Vlaanderen liggen en twee gastenkamers in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Een heuse grenspaal met het jaar 1843 en een fiere leeuw erop markeert de plek waar de grens hun gastenverblijf met de toepasselijke naam Landseinde geografisch in tweeën deelt.

Het echtpaar is niet bang dat de Belgische of Nederlandse overheid een stok in de wielen van hun initiatief gaat steken. De reacties die het tot nu toe vanuit beide zijden van de grens heeft mogen ontvangen waren overwegend positief. “Met de Europese verkiezingen in zicht geven we blijk van een groot Europese gedachte. We evolueren naar een grenzeloos Europa en iedere politicus zal dit alleen maar moeten toejuichen”, aldus de uitbaters.

Binnenkort zal de grenspaal officieel worden ingehuldigd door Derk Jan Eppink, eveneens een Nederbelg die voor de Vlaamse politieke partij LDD kandidaat is voor de Europese verkiezingen op 7 juni van dit jaar.

 

Meer