Google past privacy-instellingen aan waardoor het minder van uw data gaat bijhouden

De Amerikaanse technologiereus gaat de locatiegegevens van gebruikers vanaf nu automatisch wissen na 18 maanden. Voor nieuwe gebruikers gaat de ‘web- en app-activiteit’ ook automatisch na anderhalf jaar verdwijnen, bestaande gebruikers moeten die optie inschakelen.

Dat meldt CEO Sundar Pichai vandaag in een blogpost. Vorig jaar al gaf de Google gebruikers de optie om een vervaldatum op hun data te plakken. Toen werd de optie aangeboden om locatie- en zoekgeschiedenis en stem- en Youtube activiteit automatisch te wissen na ofwel 3 of 18 maanden. Gebruikers moesten die functie toen wel nog zelf inschakelen, indien ze niet wensten dat de techreus hun gegevens voor altijd bijhield.

Nu wordt dat dus een standaardinstelling van de zoekmachine, althans voor nieuwe profielen.

Google zal dus wel degelijk nog steeds allerlei informatie hebben over uw (online) gedrag, en het kan u nog steeds dingen aanbevelen op basis van uw vorige locatie of favoriete webpagina’s. Maar het bedrijf zal niet meer beschikken over jaren en jaren aan privégegevens.

Andere wijzigingen

Het bedrijf gaat het ook makkelijker maken om ‘incognito-modus’ aan of uit te zetten. Dat doet u in de toekomst bij de apps Google Search, Maps en Youtube door lang op de profielfoto te drukken. Volgens de officiële uitleg houdt Google in incognito-modus geen activiteit bij tijdens uw online escapades, maar dat werd al vaker betwist. Binnenkort zou de functie ook worden uitgebreid worden naar andere apps.

Verder wordt het makkelijker om snel uw privacy-instellingen te wijzigen of te raadplegen. Als u binnenkort ingelogd bent op uw Google-profiel, en zoektermen intikt genre ‘Google Privacy Check’, of ‘is mijn Google-profiel veilig’, verschijnt er een menu op het scherm met al uw privacy- en beveiligingsinstellingen.

De instelling om uw gegevens na 18 maanden te wissen is vanaf vandaag standaard voor nieuwe gebruikers, en optioneel voor bestaande gebruikers. De snelle incognito-modus werd vandaag actief voor iOS-gebruikers, en ‘binnenkort’ voor Android-aanhangers. De snelle toegang tot uw privacy-instellingen is ook iets voor de nabije toekomst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20