Google riskeert miljardenboete: ‘Chrome volgt gebruikers in anonieme modus’

Google heeft een rechtszaak aan zijn been omdat het Amerikaanse bedrijf de gebruikers van zijn internetbrowser Chrome blijft volgen, zelfs als ze de ‘incognito’-modus inschakelen.

Waarover gaat het? Als u Google Chrome in een anonieme modus gebruikt, dan slaat de browser uw zoekgeschiedenis niet op. Maar Chrome waarschuwt wel dat ‘je activiteit mogelijk zichtbaar is voor websites die je bezoekt, je werkgever of school en je internetprovider’. Dat zit zo: Chrome stuurt data door naar Google Analytics en Google Ad Manager. Die eerste is een tool die eigenaars van websites gebruiken om trafieken op te volgen, die tweede biedt mogelijkheden om het advertentiebeheer te stroomlijnen.

Maar? Google heeft nu te maken met een groepsvordering, die minstens 5 miljard dollar aan schadevergoeding eist, omdat het Amerikaanse bedrijf met zijn ‘incognito’-modus ‘consumenten opzettelijk bedriegt’. Volgens de klagers leert Google op deze manier bij over hobby’s, shoppinggewoontes en zelfs ‘de meest intieme en gênante dingen die ze online opzoeken’. ‘Google kan zich niet blijven inlaten met heimelijke en onbevoegde gegevensverzameling van vrijwel elke Amerikaan’, staat er nog te lezen.

Reactie? Google weerlegt de claim met de boodschap dat gebruikers op voorhand weten dat hun data gedeeld worden met derden. ‘Deze modus geeft u de keuze om op het internet te surfen zonder dat uw activiteit in de browser opgeslagen wordt. Zoals we bij het openen van een tabblad duidelijk aangeven, kunnen websites mogelijk informatie verzamelen over uw surfactiviteit’, zegt een woordvoerder van Google aan Business Insider.

Lees ook: Google neemt cookies van adverteerders af

Meer