“Google legt 15 miljard dollar op tafel om de standaard zoekmachine van Apple te blijven”

Volgens het onderzoeksbureau Bernstein zou Google 15 miljard dollar betaald hebben aan Apple om de standaard zoekmachine van de techgigant te blijven. Het betreft een schatting op basis van eerdere cijfers.

Waarom is dit belangrijk?

Google is bereid miljarden dollars te betalen om de zoekmachine van Apple te blijven. Het bedrijf achter de zoekmachine sluit ook soortgelijke deals met andere techgiganten. Google hoopt zo te vermijden dat concurrenten, zoals Bing, een deel van het marktaandeel wegsnoepen.

Google heeft in 2020 zo’n 10 miljard dollar betaald om de zoekmachine van Apple te blijven. Dit jaar is het prijskaartje dus aangedikt met maar liefst 5 miljard dollar, volgens schattingen van Bernstein. Google wil met het bod vermijden dat Microsoft met een hoger bod over de brug komt voor de zoekmachine Bing.

Tot 20 miljard dollar in 2020

Analisten verwachten dat Google de komende jaren nog meer zal betalen om de standaard zoekmachine van Apple te blijven. Ze denken dat het bedrag in 2022 kan oplopen tot 18 à 20 miljard dollar. “Dat is een bewijs van hoe waardevol Apple’s ecosysteem is voor de aanbieders van zoekmachines”, klinkt het.

Google bereikt dan ook heel wat mensen als standaard zoekmachine van Apple. De zoekmachine zit immers standaard in elk product dat wordt aangeboden door Apple, zoals iPhones en iMacs. De New York Times meldde in het najaar van 2020 dat de helft van het verkeer van Google afkomstig is van Apple-apparaten. En dat is geen onbelangrijk gegeven want in 2020 heeft Google naar schatting 104 miljard dollar verdiend aan zoekadvertenties. Dat was 71 procent van alle advertentie-inkomsten van Google en 57 procent van de totale inkomsten van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Volgens Bernstein is de deal tussen Google en Apple niet zonder risico’s. De kans bestaat immers dat dergelijke praktijken op termijn worden verboden door regulatoren omdat ze de marktwerking verstoren. Daarnaast riskeert Apple heel wat inkomsten mis te lopen als Google ooit stopt met bieden.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20