Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Google lanceert charmeoffensief naar lokale handelaars

Logo Business AM
Business

30/09/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Sopa Images/Sipa USA

De zoekreus Google laat Europese winkeliers hun producten gratis op zijn Shopping-tab plaatsen. Dat blaast de weinig gebruikte functie nieuw leven in en ondersteunt tegelijk kleine handelaars die getroffen werden door corona.

Vroeger moesten retailers betalen als ze hun producten via Google wilden promoten, maar dat laat het bedrijf nu dus tijdelijk vallen in Europa. Het initiatief wordt vanaf midden oktober uitgerold over heel Europa, net op het moment dat de eindejaarspiek in de winkelsector op stoom komt.

Volk trekken

Google hoopt met de actie meer volk naar zijn winkelfunctie te trekken, die al een tijd op apegapen ligt. Sinds Google in 2012 besliste om de dienst betalend te maken, keerden veel kleine handelaars de Shopping-tab de rug toe, waardoor er ook nog weinig mensen producten op kwamen zoeken.

Google Shopping kwam ook al een aantal keer in woelig vaarwater terecht. Europees commissaris van Mededinging Margrethe Vestager oordeelde dat Google er oneerlijke praktijken op nahoudt door zijn producten eerst te plaatsen als mensen naar iets bepaald googelen. Het betaalde daar al twee miljardenboetes voor.

Lokale diensten

Maar de beslissing helpt getroffen handelaars natuurlijk ook om hun bereik te vergroten. ‘Elke dag zoeken er miljoenen mensen op Google naar verschillende producten. Veel retailers hebben niet de middelen om de producten online eenvoudig vindbaar te maken. Voor hen betekent deze verandering gratis zichtbaarheid op Google’, zegt Thierry Geerts, de CEO van Google België, in een persbericht.

Daarnaast maakt Google het ook gratis om lokale diensten, zoals een babysitter of een loodgieter, te adverteren. Volgens het bedrijf steeg het aantal zoekopdrachten naar lokale diensten met 25 procent tussen 2019 en 2020. Ook wie geen website heeft, kan zijn andere gegevens op Google achterlaten en zo in contact komen met potentiële klanten.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks