Goldman Sachs: waarom je deze aandelen voorlopig beter links laat liggen

Stijgende lonen, blootstelling van bedrijven aan Covid-19 en inflatie, stijgende rentevoeten: deze elementen hebben een invloed op de aandelenkoersen. Er kunnen verschillen worden waargenomen indien men op korte of lange termijn wil beleggen. Experten analyseren welke aandelen op dit moment niet thuishoren in je beleggingsportefeuille.

Analisten van Goldman Sachs maken de balans op van welke aandelen op dit moment niet de moeite waard zijn om te bezitten, als je naar de lange termijn kijkt. Tot de slechtste aandelen rekenen ze die van bedrijven die te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt, omdat bedrijven de lonen zullen moeten verhogen om personeel aan te nemen, waardoor de winstmarges onder druk komen te staan.

“De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren een uitdaging blijven. Beleggers moeten aandelen vermijden van bedrijven met hoge loonkosten, in verhouding tot de winst vóór rente en belastingen,” zegt David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs in de VS, in een onderzoeksnota aan klanten, opgepikt door Yahoo Finance. Hij heeft het daarbij over onder meer IBM, Raytheon, HCA Healthcare, FedEx en Dollar General.

Hier is een zekere paradox waar te nemen. Sinds enkele maanden hebben de Amerikaanse bedrijven het moeilijk om personeel aan te werven; een van de oplossingen is het verhogen van de lonen. Zonder arbeidskrachten zullen bedrijven het moeilijk hebben om winst te maken. Ze worden dus verplicht om een evenwicht te zoeken.

Cyclische blootstelling

De experten raden aan op zoek te gaan naar aandelen met cyclische blootstelling, die worden beïnvloed door macro-economische of systematische veranderingen. Zij denken aan de huidige situaties waarin de Amerikaanse samenleving verkeert: Covid-19 en inflatie. Na de wintergolf zouden de dalende virus- en inflatiedruk op korte termijn een impuls moeten geven aan de bedrijfsinkomsten en -marges van de ondernemingen die het meest aan deze uitdagingen zijn blootgesteld.

De analisten schuiven hierbij Best Buy, Home Depot, Lowe’s, D.R. Horton, KB Home en Lennar naar voren.

Investeren op korte termijn

Op korte termijn zouden beide soorten aandelen het goed moeten doen naarmate de markt de aankondiging verwerkt dat Jerome Powell opnieuw wordt aangesteld als voorzitter van de Federal Reserve, met Lael Brainard als vicevoorzitter. De markt interpreteert dit als een uitstel van een renteverhoging, zelfs als de inflatie hoog blijft.

De Dow Jones industrial average steeg 300 punten na de aankondiging. Kostin vervolgt: “Nu de Fed tot medio 2022 stilzit en de obligatierente minder dan 2% bedraagt, zullen aandelen de voorkeursactiva blijven voor institutionele en particuliere beleggers.” De specialist verwacht dat de S&P 500 in 2022 met 10 procent zal stijgen tot 5.100 punten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20