“De markt is nog één slecht inflatierapport verwijderd van een correctie”

Jeremy Siegel, de gerenommeerde hoogleraar finance aan de business-school van de Universiteit van Pennsylvania, verwacht een serieuze terugval van de aandelenmarkt. En hij denkt niet dat de oorzaak van deze correctie de wereldwijde stijging van het aantal coronagevallen zal zijn. Dat zei hij op zakenzender CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse consumentenprijsindex (cpi) is in oktober met 6,2% gestegen. Dat meldde het Amerikaanse Labor Department eerder deze maand. Het was de hoogste stijging van de prijzen in meer dan 30 jaar.

Een drastische verandering in het beleid van de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, om de torenhoge Amerikaanse inflatie aan te pakken. Dat ziet Siegel als het kantelpunt voor de beurs.

“Als de Fed plotseling strenger wordt, weet ik niet zeker of de markt klaar zal zijn voor een ommekeer die (voorzitter) Jerome Powell kan maken als we nog één slecht inflatierapport krijgen”, zei de professor. “Er zal een correctie komen.”

Achter de feiten aanlopen

Siegel bekritiseert de Fed omdat ze ver achter de feiten aanloopt als het gaat om het nemen van anti-inflatoire maatregelen.

“Over het algemeen, omdat de Fed geen enkele agressieve actie heeft ondernomen, stroomt het geld nog steeds in de markt”, aldus Siegel. “De Fed is nog steeds bezig met kwantitatieve versoepeling.”

Hij voorspelde het uur van de waarheid op de volgende beleidsvergadering van de Fed, van 14 tot 15 december. Als daar plannen uit voortkomen voor een agressievere aanpak om de stijgende prijzen in te dammen, kan een correctie plaatsgrijpen, waarschuwde hij.

“Er is geen alternatief”

Ondanks zijn bezorgdheid heeft Siegel nog steeds een stevige aandelenportefeuille omdat “er geen alternatief is.”

“Obligaties worden, naar mijn mening, slechter en slechter. Contant geld verdwijnt met het inflatiepercentage dat meer dan 6% bedraagt, en ik denk dat het nog hoger wordt.”

Siegel verwacht dat de stijgende prijzen zich over meerdere jaren zullen uitstrekken, waarbij de cumulatieve inflatie zal oplopen tot 20 à 25 procent.

“Zelfs met een beetje hobbeligheid in aandelenkoersen, moet je in dit scenario reële activa willen aanhouden. En aandelen zijn reële activa”, merkte hij op. “Dat alles zal op lange termijn zijn waarde behouden.”

Tech-aandelen

Maar het hangt af van het bedrijf.

Hij merkt op dat de inflatoire achtergrond tegenwind zou creëren voor tech-aandelen op de Nasdaq, die op recordhoogte koerst en vrijdag voor de allereerste keer de 16.000 passeerde.

“Als de rente stijgt, zullen (deze) zeer hoog geprijsde aandelen, die hun kasstromen ver in de toekomst incalculeren, (…) worden getroffen vanwege het verdisconteringsmechanisme”, voegde hij eraan toe.

Aandelenanalisten hanteren een disconteringsvoet om een koersdoel te bepalen. Bij aandelen met een laag risico, ligt de disconteringsvoet om het koersdoel te bepalen lager, waardoor hogere waarderingen worden gerechtvaardigd.

Boosters

Siegel schrijft de recordsterkte van groeiaandelen toe aan de vrees voor de Delta-variant en de dalende rente op schatkistpapier. Hij voorspelde dat de Covid-19 stijging zal afnemen naarmate meer mensen boosters krijgen.

Als Siegel gelijk heeft over een abrupte beleidswijziging van de Fed, ziet hij Wall Street vrij snel over de schok ervan heen komen. Volgens hem zal er vrij snel in 2022 een nieuw verlangen ontstaan om dividendaandelen te bezitten.

(lp)

Meer