Jerome Powell nog vier jaar baas van de Federal Reserve

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Jerome Powell herbenoemd als hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve. Zijn tegenstander tijdens de verkiezingen, Lael Brainard, wordt vicevoorzitter. Het is voor Powell de tweede ambtstermijn als hoofd van de Fed.

Dit is de belangrijkste positie in het economisch beleid van de VS, en de uitdagingen zijn groot. Op dit moment heeft de Amerikaanse economie, en de wereldeconomie, te kampen met inflatie, stijgende prijzen voor de consument en tekorten als gevolg van de crisis in de toeleveringsketen. Er werd dan ook met spanning uitgekeken naar de benoeming van het volgende hoofd van het centralebankstelsel, of in dit geval: hetzelfde hoofd.

Stabiele leiderschap

Powell werd door Trump benoemd voor een termijn van vier jaar. In februari zal zijn mandaat dus met nog eens vier jaar worden verlengd. Het Witte Huis waardeert zijn stabiele leiderschap, en in het bijzonder zijn aanpak van de coronacrisis: hij is erin geslaagd de economie te bufferen en weer op de rails te krijgen, aldus CNN.

De voordracht moet nog door de Senaat worden goedgekeurd. Vooral Democraten hebben kritiek op Powell’s politieke keuzes. Zij vinden zijn antwoord in termen van economisch beleid onvoldoende om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook wordt zijn beleid tegenover Wall Street als “te liberaal” afgedaan.

Positief voor markt

De herverkiezing van Powell als hoofd van de Fed wordt positief ontvangen. Zo gaf analist Naeem Aslam van AvaTrade aan dat het geruststellend is voor de markten, omdat de continuïteit van het monetaire beleid daarmee wordt gewaarborgd. “De Fed-voorzitter heeft uitstekend werk verricht om de Amerikaanse economie door de moeilijkste gezondheidscrisis in bijna honderd jaar te loodsen”, aldus Aslam.

Volgens marktkenners is een andere belangrijke reden dat Biden Powell wil herbenoemen, het feit dat de Fed-voorzitter goed ligt in de verdeelde Senaat, waar de Democraten en Republikeinen beiden 50 zetels hebben.

“Het is duidelijk dat Biden de peilingen belangrijk vindt. Hij wil geen gevecht, maar een onpartijdige kandidaat die eenvoudig wordt benoemd”, aldus econoom Steve Blitz van TS Lombard. Macrostrateeg Jim O’Sullivan van TD Securities is het daarmee eens. “Mogelijk is het simpelweg aangekomen op het tellen van stemmen”, doelend op het aantal ja-stemmen die Powell zou kunnen krijgen in de Senaat.

Schandalen

Zijn herbenoeming komt na een schandaal waarbij de Fed betrokken is. Lokale Fed-presidenten in Dallas en Boston hadden aandelen onderhands verhandeld. Ook Powell zelf verhandelde vlak voor een beursdaling een hele hoop aandelen, goed voor één tot vijf miljoen dollar. Sindsdien heeft de Fed haar ethische regels gewijzigd, maar de benoeming van Powell leek een tijdlang twijfelachtig.

De andere kandidaat in de running, Lael Brainard, wordt dus vicepresident. Powell is een republikein. Hij werd door Obama in de Raad van Bestuur van de Fed gekozen, en door Trump in het voorzitterschap, waar hij in 2017 Janet Yellen, nu minister van Financiën, verving.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20